Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) estimeaza ca economia zonei euro se va contracta cu 0,8% in acest an si va stagna in 2013, intrand intr-o noua perioada de recesiune, afectate fiind in principal statele de la periferia zonei euro, dar si Franta sau Marea Britanie, informeaza Mediafax.
Anterior, intr-un raport prezentat in luna iulie, S&P anticipa o scadere de 0,7% a PIB-ului zonei euro pentru acest an si o crestere de 0,3% in 2013.

Agentia anticipeaza un an greu pentru Spania, modificand prognoza privind scaderea economiei tarii la minus 1,4% in 2013, fata de o estimare anterioara de -0,6%.

"Indicatorii economici recenti continua sa sugereze un viitor sumbru pentru Europa. Datele confirma ca regiunea intra intr-o noua perioada de recesiune, doua trei trimestre de crestere negativa sau stagnare incepand cu ultimul trimestru al anului 2010. Perspectivele continua insa sa varieze de la o tara la alta", a declarat Jean-Michel Six, economistul sef al S&P pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, intr-un comunicat transmis marti de agentie.

S&P prevede un an "cu crestere foarte slaba" in Franta si Marea Britanie, in paralel cu declinul din Italia si Spania, a adaugat Six.

Economiile europene mai mici, precum Elvetia, Suedia sau Belgia continua sa dea semne de rezistenta, in timp ce recesiunea din statele de la periferia zonei euro se adanceste.

Evolutiile negative au inceput sa fie resimtite si in economiile "de baza" din zona euro, in special in Franta, care trece printr-o stagnare economica, iar cele mai recente date ale bancii centrale arata ca Produsul Intern Brut real s-a contractat in trimestrul al treilea, noteaza S&P.

In Germania, sondajul IFO privind increderea din mediul de afaceri pe luna august arata ca recesiuena din sudul Europei a inceput sa afecteze si cea mai mare economie de pe continent.

Perspectiva economica a Europei in general continua sa fie afectata puternic de procesul de dezintermediere care are loc simultan la nivelul sectroului public, sectorului privat si industriei financiare.

Totodata, situatia incerta a pietelor emergente pare sa ia o turnura tot mai negativa, avertizeaza S&P.

"Contractia fiscala musca mai mult din PIB decat in perioadele anterioare de recesiune, deoarece procesul de dezintermediere are loc simultan si in sectorul privat", spune economistul S&P.

Periferia zonei euro nu a reusit sa obtina pe pietele financiare o scadere a dobanzilor proportionala cu eforturile de reducere a deficitului bugetar, insa trendul ar putea fi remediat de ultimele masuri anuntate de Banca Centrala Europeana, considera analistii agentiei de rating.

Produsul Intern Brut al UE a scazut in trimestrul al doilea cu 0,2% raportat la primele trei luni ale anului, declin similar cu cel inregistrat la nivelul zonei euro, principala piata de export pentru Romania si celelalte state din Europa Centrala si de Est.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri