"Daca Romania creste cu 2% si Uniunea Europeana creste cu acelasi procent, noi batem pasul pe loc, nu este nici o convergenta", a afirmat Dumitru (foto), intr-o conferinta de presa.

El a atras atentia ca in lipsa imbunatatirii datelor demografice, domeniu unde exista reale provocari, potentialul de crestere economica a Romaniei va cobori sub 1%, ceea ce este prea putin, scrie Mediafax.

"Si o crestere de 2% nu ne ajuta prea mult, pentru ca oamenii se asteapta la salarii marite si in conditiile astea nu poti sa dai mare lucru, decat iluzii", a spus Dumitru.

El a mentionat ca principala provocare a economiei romanesti in anii urmatori va fi cum sa asigure bazele de crestere.

Citeste si:

La randul sau, economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila, apreciaza ca una dintre provocari o reprezinta dezintermedierea financiara, fiind necesar ca Romania sa apeleze la toate sursele pentru a investi in economia nationala si a creste potentialul de dezvoltare a acesteia.

Totodata, seful Departamentului Analiza Piete al BRD, Carmen Lipara, spune ca Romania trebuie sa se indrepte spre finantarea prin emiterea de obligatiuni corporative, astfel incat sa fie disparat riscul pentru creditarea pe termen mediu si lung.

Ea a aratat ca exista potential de a scadea dobanzile la care se imprumuta Romania, prin diminuarea riscului de tara.