Structura guvernului roman este demodata, tipica regimului comunist, in care economia era controlata de stat, iar aceasta situatie trebuie sa se schimbe si administratia sa permita mediului de afaceri sa se dezvolte, spune Mark Mobius, presedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.
Romania este atractiva pentru investitii datorita entuziasmului oamenilor si resurselor minerale si agricole, care pot sustine cresterea economica, a afirmat Mobius la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, potrivit Mediafax.

Intrebat de ce Romania nu foloseste cu succes aceste resurse, el a spus ca principalul motiv "are de-a face cu guvernul, cu birocratia".

"Structura guvernului roman la momentul de fata este, oarecum, demodata, tipica pentru regimul comunist, unde reguli si regulamente trebuiau facute pentru orice aspect al economiei si se descoperea ca economia trebuie controlata tot timpul de catre stat. Acum, situatia schimbandu-se sau fiind deja schimbata, este necesar ca si aceste structuri sa se schimbe. Si trebuie sa avem o administratie care sa permita mediului de afaceri sa prospere, sa se dezvolte, astfel incat sa obtina beneficii", a aratat Mobius.

Managerii noi pot aduce succesul companiilor de stat

El considera ca numirea unor noi manageri este necesara pentru asigurarea succesului companiilor de stat care urmeaza sa fie privatizate si, astfel, statul le poate vinde la un pret mai mare.

"La Fondul Proprietatea am sugerat guvernului sa inlocuiasca vechiul management cu noi manageri, si guvernul, in final, a trecut la aceasta masura. Fie ca noii manageri sunt romani, spanioli, americani, numai dupa ce acestia sunt adusi putem avea succes cu aceste companii. Companii care pot fi vandute pe piata la un pret mult mai mare decat acum si, bineinteles, beneficiile guvernului, beneficiile tarii se fac vazute, mai ales in ceea ce priveste banii pentru plata impozitelor. Deja se intampla. Guvernul ia masuri in aceasta directie. Dupa cum stiti, FMI si UE au cerut guvernului sa implementeze aceste schimbari si guvernul raspunde acestor solicitari. Din pacate procesul este foarte lent. Este necesar sa fie accelerat", a afirmat seful Franklin Templeton.

Franklin Templeton a preluat in septembrie 2010 administrarea Fondului Proprietatea, fond care detine in prezent participatii la companii de stat importante precum Hidroelectrica (19,9%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (9,7%), Transgaz (15%) si Complexul Energetic Oltenia (21,5%), dar si la companii privatizate precum OMV Petrom (20,1%), Alro (10,2%) sau BRD (3,6%).

Guvernul si FMI au stabilit pentru sfarsitul lunii septembrie sau finele anului noile termene de numire a managerilor profesionisti la cateva companii de stat, printre care Electrica Furnizare, Romgaz, Transgaz, CFR Calatori, CFR Infrastructura, Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica, in cazul acesteia din urma dupa iesirea din insolventa.

Termenele initiale pentru selectarea noilor conduceri la mai multe companii de stat au fost stabilite pentru inceputul acestui an, dar apoi au fost decalate aproape lunar.

Ministerul Economiei a anuntat in iulie ca a inceput procedura de selectare a consultantilor care vor recruta manageri profesionisti pentru 47 de companii de stat si ca vrea astfel sa implice tehnocratii in "administrarea bogatiei nationale".

Progresul este "coplesit" de coruptie

Seful Franklin Templeton Emerging Markets a spus ca Romania nu obtine niciun beneficiu din resursele de care dispune si pe care nu le exploateaza intrucat ar presupune investitii mari, imposibil de realizat de catre stat. Asttfel, Mobius sustine ca este necesar ca aceste resurse sa fie exploatate de investitori din sectorul privat.

"Trebuie sa fim, intr-adevar, foarte precauti in ceea ce priveste mediu. Ca in orice alta tara din lume, atunci cand utilizezi aceste resurse, cand faci exploatari, cand sapi, trebuie sa iei precautiile necesare, sa te asiguri ca mediul este afectat", a adaugat el.

Totodata, Mobius considera ca progresul este "coplesit" de coruptie, dar aceasta incepe sa fie eliminata treptat si un inceput este transparentizarea activitatii companiilor.

"Exista coruptie in orice tara din lume. Intrebarea este «In ce grad?» (...) Nu putem permite coruptiei sa copleseasca progresul intr-o tara si, din nefericire, din multe puncte de vedere, in Romania aceasta este ceea ce se intampla. Coruptia, acum, copleseste, pur si simplu, progresul. Insa, trebuie sa va amintiti ca a fost facut progres (...) Facand lucrurile transparente poti incepe sa elimini coruptia, ii poti impiedica pe cei corupti sa profite", a spus el.

Mobius a dat exemplu denuntarea contractelor "baietilor destepti" care cumparau de la Hidroelectrica energie electrica la preturi mici si o revindeau la preturi mari "in dezavantajul tarii".

Producatorul de energie Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie, iar administratorul judiciar Euro Insol a renuntat la acordurile cu traderii de energie Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro PEC. Administratorul a renegociat, totodata, contractele incheiate cu companiile Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica.

Reprezentantul Franklin Templeton Emerging Markets a mentionat ca exista o "lipsa de vointa" a autoritatilor de reglementare si a instantelor de judecata in luare deciziilor, iar clasa politica evita sa ia unele decizii din cauza carora ar putea pierderi voturi la alegeri.

"Este un mecanism al democratiei, tipic pentru sistemul democratic. Un bun exemplu este marele proiect minier propus de compania canadiana (investitia de la Rosia Montana a Gold Corporation, n.r.), este un aspect foarte sensibil pentru ca oamenii sunt preocupati de mediul inconjurator, insa este nevoie de cei din conducere, de leaderi care sa vina in fata si sa spuna ca proiectul este viabil, ca poate sa ajute tara si «iata contractul, acestea sunt toate detaliile, haideti sa-l dezbatem deschis si transparent, de acest lucru avem nevoie»", a mai spus el.

Mobius a amintit de unele procese in care Fondul Proprietatea a fost chemat "fara niciun motiv, doar pentru ca unii vor sa profite de situatie" si a afirmat ca "ar fi util orice ajutor din partea guvernului pentru eliminarea barierelor din calea progresului".

Fondul Proprietatea are mai multe procese deschise de unul dintre micii actionari, avocata Ioana Sfaraiala. Aceasta a contestat aproape fiecare AGA de la Fond derulata in ultimii doi ani, de cand Franklin Templeton a fost numit administratorul FP. Astfel, unele hotarari ale actionarilor nu pot fi puse in aplicare.

Sursa imagine:
blogul personal


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri