Preturile productiei industriale, in crestere in august

Preturile productiei industriale pe total piata interna si piata externa au crescut in august cu 1,3% comparativ cu luna precedenta si cu 7,2% fata de august 2011, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS).

Dupa destinatie, preturile productiei industriale pentru piata interna si preturile productiei industriale pentru piata externa au crescut fata de iulie cu 1,4%, respectiv cu 1%, relateaza Mediafax.

"Pe sectiuni (sectoare de activitate) s-au inregistrat cresteri de pret in industria prelucratoare (+1,5%), in industria extractiva (+0,8%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,4%) si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,2%). Pe marile grupe industriale se constata cresteri de pret in industria energetica (+2,7%), industria bunurilor de uz curent (+1,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%), industria bunurilor intermediare (+0,5%). In industria bunurilor de capital s-au inregistrat scaderi de pret (-0,1%)", se arata intr-un comunicat al INS.

Fata de august 2011 s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (20,5%), in industria prelucratoare (7,5%), in industria extractiva (5,1%) si la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4,8%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (11,5%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (6,3%), industria bunurilor intermediare (5%), industria bunurilor de capital (4,4%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (3,5%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri