Valul de scumpiri care prevesteste recesiunea continua: Impozitele si amenzile vor creste cu 16,05%

Impozitele, amenzile si taxele locale vor creste cu 16,05% de la inceputul anului viitor, reprezentand rata inflatiei cumulata pentru perioada 2010-2012, conform unui proiect de Hotarare al Ministerul Finantelor, fiind asteptate venituri suplimentare anuale de 531 milioane lei in urmatorii trei ani.

"In concordanta cu prevederile Codului fiscal, se actualizeaza nivelurile impozitelor si taxelor locale, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010, prin elaborarea unui nou proiect de hotarare a Guvernului, incepand cu anul fiscal 2013, cu rata inflatiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv 16,05% pentru anii 2010-2012", se arata nota de fundamentare a proiectului de Hotarare, noteaza Mediafax.

Ministerul estimeaza ca, prin indexarea la inflatie a impozitelor si taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creste cu 531,62 milioane de lei in urmatorii trei ani.

In urma majorarii, valoarea impozabila a unei cladiri cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa va creste de la 806 lei/mp la 935 lei/mp in cazul spatiilor dotate cu instalatii electrice si de canalizare si de la 478 lei/mp la 555 lei/mp in cazul cladirilor neracordate la astfel de utilitati.

Pentru cladirile cu peretii exteriori din lemn, valoarea impozabila va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, in cazul existentei utilitatilor, si de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fara utilitati.

Majorarea se va aplica si in cazul taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate, pentru spectacole, pentru operatiuni judiciare, pentru eliberarea si preschimbarea actelor de identitate, pentru inmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum si in cazul limitelor minime si maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.

Pentru motorete, scutere, motociclete, autoturisme, autocare, autobuze, microbuze, tractoare si vehicule grele, impozitele nu au fost indexate intrucat de la data adoptarii lor au trecut mai putin de trei ani, valorile ramanand astfel neschimbate.

Conform Codului Fiscal, impozitele si taxele locale sunt indexate o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor si impozitelor locale a fost aplicata incepand cu anul 2010.

Proiectul prevede ca autoritatile administratiei publice locale vor completa, modifica sau abroga hotararile adoptate privind stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2013 in termen de 45 de zile de la data publicarii Hotararii in Monitorul Oficial.

Totodata, de la 1 ianuarie 2013 se va abroga Hotararea Guvernului din anul 2009 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele si taxele locale, precum si amenzile aplicabile incepand cu anul fiscal 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Va fi mai ușor sau mai greu să îți iei credit în perioada următoare?
Setari Cookie-uri