Costul soselei de centura a Sucevei a crescut cu 62 % fata de valoarea initiala

Presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor, a declarat, miercuri, ca un tronson al soselei de centura a municipiului Suceava va putea fi dat in folosinta intr-un timp relativ scurt, dar ca este nevoie de fonduri consistente pentru finalizarea lucrarilor, costul investitiei crescand cu 62 la suta, relateaza Mediafax.

Nechifor a spus, intr-o conferinta de presa, ca proiectul soselei de centura a municipiului Suceava a inceput in mai 2007, fiind finantat de la bugetul de stat, iar valoarea initiala a lucrarilor pentru 12,4 kilometri fiind de 223 de milioane de lei. Acum, valoarea investitiei a ajuns la 361,9 milioane de lei, cu o crestere de 62 la suta fata de suma prevazuta initial.

"Sub guvernarea PDL au existat corectii importante pentru a finanta aceasta lucrare. Vor trebui gasite resurse financiare pentru finalizarea lucrarilor", a afirmat presedintele CJ Suceava.

El a aratat ca stadiul de realizare a lucrarilor este de 76 la suta, iar pana in prezent s-au cheltuit 206 milioane de lei pentru lucrari, din care aproximativ 130 de milioane de lei in decursul anilor 2008- 2011, iar in acest an Guvernul a alocat 75 de milioane de lei pentru continuarea constructiei.

"Mai sunt insa necesare inca aproximativ 150 de milioane de lei pentru finalizarea lucrarilor", a precizat Nechifor, care a mentionat ca situatia este complicata si din cauza constructorului.

El a mai spus ca executia lucrarii a fost castigata si derulata de SCCF Iasi-Grup Colas, firma care nu mai exista fizic in Romania, fiind vanduta unei alte companii care la randul sau a vandut-o altei firmei.

"Discutam acum cu o entitate care nu a fost parte nici la semnarea contractului si nici la cresterea preturilor", a aratat presedintele CJ Suceava.

El a sustinut ca a facut demersuri la Guvern pentru asigurarea finantarii pentru finalizarea primului tronson al soselei, care face legatura intre DN 17 si DN 2 si care este intr-un stadiu apropiat de finalizare. Pentru acesta au fost facute decontari de 75 de milioane de lei din cele 78 de milioane de lei necesare, dar firma constructoare mai solicita zece milioane de lei pentru aceste lucrari.

"Nu pot sa inteleg insa de ce e nevoie de inca zece milioane de lei, cand costul proiectat, cu tot cu cresterea pretului, este de 78 de milioane de lei si s-au achitat 75 de milioane de lei. Normal ar trebui sa coste trei milioane de lei", a spus presedintele CJ Suceava.

El a mentionat ca va fi gasita solutia pentru ca acest tronson sa fie finalizat in cel mai scurt timp, urmand ca anul viitor sa fie gasite modalitatile de finantare pentru celelalte doua tronsoane ale soselei de centura.

Directorul regional al CNADNR, Danut Pila, anunta, in luna martie, ca soseaua de centrua a Sucevei va fi data in folosinta in etape, pe portiuni, in lunile mai, iunie si octombrie.

El sustinea atunci ca in luna mai va fi dat in folosinta primul tronson al acestei sosele, care face legatura intre E 85, in localitatea Patrauti, si DN 17, in localitatea Scheia, un al doilea tronson, intre E 85 la intrarea in municipiul Suceava, iar un drum judetean care face legatura intre Suceava si Gura Humorului va fi dat in folosinta la mijlocul anului, cel mai probabil in luna iunie, in timp ce ultimul tronson, intre drumul judetean si DN 17, va fi dat in folosinta in octombrie.

Lucrarile la soseaua de centura a municipiului Suceava au inceput in 2008 si ar fi trebuit sa se finalizeze in 12 iulie 2012. Valoarea totala a investitiei este de 361,94 de milioane de lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Studiu: 1.500 și 2.000 de lei, bugetul pentru renovarea unei încăperi
Setari Cookie-uri