Finantele au atras 578 milioane de lei prin titluri la 11 luni, la costuri in crestere

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 578,3 milioane lei prin vanzarea de certificate cu scadenta la 11 luni, sub valoarea indicativa, la un randament mediu de 6,02 % pe an, usor peste cel acceptat la operatiunea din septembrie pentru certificate cu maturitatea la un an, de 5,95%, informeaza Mediafax.

Valoarea indicativa a operatiunii a fost 1 miliard de lei, iar ofertele bancilor au cumulat 1,55 miliarde lei.
Finantele au mai vandut titluri cu aceeasi scadenta in septembrie, de 978,4 milioane lei, peste valoarea programata, la un randament de 5,95%.

Pentru luna octombrie, Finantele au planificat operatiuni de 4,15 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat si inca 150 milioane euro prin redeschiderea unei emisiuni scadente in iulie 2015.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 45,2 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii septembrie de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Trendul s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de taieri de dobanda din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
”Când lumea arde, nu există nicio protecție reală pentru banii tăi”
Setari Cookie-uri