Mai multi actuali sau fosti politiceni, printre care si fostul presedinte Ion Iliescu, au participat marti la o reuniune a Clubului de la Bucuresti, cu tema "Romania, situatia economico-sociala - prezent si perspective". Vezi mai jos declaratiile presedintelui Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, si ale ministrului Finantelor Publice, Florin Georgescu.
Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, a declarat, la Clubul de la Bucuresti, ca pe domeniul achizitiilor "se fura prea mult", el adaugand ca anii care urmeaza, respectiv 2013 si 2014, vor fi cei mai grei pentru Romania.

"Pe domeniul achizitiilor situatia este grea si Curtea de Conturi este extrem de exigenta si dura, incepand de acum, pentru ca, dupa toate calculele mele, se fura prea mult", a spus Vacaroiu, potrivit Mediafax.

Nicolae Vacaroiu a fost prim-ministru al Romaniei intre 1992 si 1996, in mandatul lui Ion Iliescu, prezent, de asemenea, la reuniunea Clubului de la Bucuresti. Practic, cei doi care au avut in maini fraiele economiei la inceputul anilor '90 sunt in centrul atentiei si dupa doua decenii.Vacaroiu a mentionat ca este nevoie de o autonomie si independenta totale a Curtii de Conturi, care aduce anual la buget circa 700 de milioane de euro in plus.

"Curtea de Conturi are nevoie de autonomie totala, de independenta totala si de ceva surse financiare, pentru ca aparatul singur are o pregatire corespunzatoare si avem o forta umana cu pregatire serioasa si pentru ca e singurul organ care patrunde sub aspectul controlului in primarii in mediul rural", a spus Vacaroiu.

El a precizat ca anii urmatori vor fi foarte grei pentru Romania.

"Dupa parerea mea, vor fi cei mai grei ani ai Romaniei din foarte multe considerente. Faptul ca am intrat pe o guvernanta fiscala pe care o apreciez ca nu avea ce cauta acolo pana nu-si rezolva statele din zona euro problema, cu o limitare a deficitului bugetar undeva la 1,98 deficit efectiv care inseamna, fara datoria externa, venituri egal cheltuieli - deci suntem la nivelul anului 2012. Cresterea economica poate duce undeva la 1,5%, tinand seama de baza redusa de la care plecam", a mentionat Vacaroiu.

El a mai spus ca una dintre problemele cele mai greu de rezolvat, reprezentand un "cartof fierbinte", este suma de 15 miliarde de euro rezultata din hotararile judecatoresti irevocabile ce echivaleaza cu despagubiri in bani pentru fostii proprietari.

Vacaroiu a adus in discutie si pierderile anuale in valoare de 7 miliarde de euro reprezentand rambursari ilegale de TVA pe facturi false sau firme fantoma, aratand ca Romania are o economie subterana dubla fata de cea a UE.

Pierderile economiei din 2011 ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate


Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei ar fi fost anul trecut de 148 miliarde euro daca nu s-ar fi inregistrat pierderi de 10 miliarde euro la nivelul economiei, diferenta care ar fi putut rezolva deficitul actual la pensii si sanatate, a declarat Florin Georgescu."Anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 138 miliarde euro. Pierderile au fost de 10 miliarde de euro. Daca nu erau aceste pierderi sau firmele inregistrau profit zero, PIB-ul Romaniei era de 148 miliarde euro, se impartea o placinta mai mare catre consumatori, catre investitii. S-ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate", a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, mentionand ca vorbeste in calitate de profesor la Academia de Studii Economice (ASE).

Georgescu a aratat ca, din PIB-ul de 138 miliarde euro, circa 20% reprezinta evaluari prin metode statistice.

"Acela este PIB-ul evazionat, deci noi nu fiscalizam 138 miliarde euro, impozitam vreo 115 miliarde euro, pentru ca diferenta nu se stie pe unde este", a spus Georgescu.

Anul trecut, 37% din datoriile totale inregistrate de companii erau catre actionari sau asociati, fenomen catalogat de Georgescu drept "total anormal".

El a mentionat ca pierderile agregate la nivelul economiei au inceput sa creasca in 2007, fata de anul 2000, acestea majorandu-se de 3,5 ori, in timp ce PIB-ul a crescut de 1,7 ori.

Veniturile s-au deplasat ca pondere, intre anii 2000 si 2011, de la companiile cu capital de stat, unde au scazut de la 22% la 6% din totalul veniturilor inregistrate de firme, la firmele private, unde au crescut de la 77% la 93,3%.

"In timp ce veniturile din mediul privat au crescut cu 15,6 puncte procentuale, cheltuielile au avansat cu 16,8 puncte procentuale. Astfel, s-au
translatat doar 11,9 puncte procentuale din profitul realizat de stat catre sectorul privat. Deci sectorul privat trage profit mai putin, dar cheltuieste mai mult", a spus Georgescu.

Potrivit datelor prezentate, profitul mediu pe salariat a crescut de 7,9 ori in sectorul privat in perioada 2008-2011 fata de anul 2000, mai repede decat in sectorul public, unde au avansat de 5,2 ori. Pe de alta parte, pierderea medie pe salariat s-a majorat de 5,7 ori in sectorul privat, iar la stat de trei ori.

USL vrea ca CEC Bank sa finanteze IMM si domeniul agricol, iar EximBank - marii producatori

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, la Clubul de la Bucuresti, ca programul de guvernare al USL pe urmatorii patru ani cuprinde o serie de masuri financiare astfel incat CEC Bank sa finanteze IMM-urile si domeniul agricol, iar EximBank - marii producatori.

"In programul de guvernare al USL pe urmatorii patru ani avem o serie de masuri pe care le-am convenit in cadrul USL de dezvoltare economica si de creare de locuri de munca. plecand de la masuri de natura fiscala pana la masuri de natura financiara si a restructurarii, reorganizarii companiilor", a spus Chitoiu.

El a precizat ca printre masurile de natura financiara pe care statul poate sa le ia pentru companii publice si private sunt cele financiare, de natura ajutorului de minimis, a dobanzilor bonificate care se asigura prin EximBank si a celor de natura financiara pentru cofinantarea fondurilor europene.Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri F