Salariul net este in crestere. Unde poti castiga cel mai bine

Castigul salarial mediu net a crescut in septembrie, fata de august, cu 4 lei (0,3%), la 1.538 lei, cele mai mari salarii, de 4.296 lei, fiind inregistrate in extractia petrolului si a gazelor naturale, iar cele mai mici, 845 lei, in hoteluri si restaurante, potrivit datelor anuntate de INS.

"Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna august 2012 din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte)", se arata intr-un comunicat al INS, conform Mediafax.

Indicatorul a fost mai mare cu 22,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, cu 18,6% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 7% - 11,5% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor textile si cu 2% - 4% in activitati de editare, activitati de spectacole, culturale si recreative, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati de servicii anexe extractiei, prelucrarea lemnului fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzata de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte).

Salariile au scazut cu 20,8% in alte activitati extractive, cu 4% - 9% in extractia minereurilor metalifere, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea altor mijloace de transport, colectarea si epurarea apelor uzate, industria metalurgica si cu 2% - 4% in transporturi pe apa, fabricarea produselor din tutun, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, tranzactii imobiliare, fabricarea substantelor si a produselor chimice, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), fabricarea bauturilor, fabricarea articolelor de imbracaminte, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de posta si de curier, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor (inclusiv activitati de recuperare a materialelor reciclabile; activitati si servicii de decontaminare), silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna august in invatamant cu 3,4% ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice; in administratia publica si in sanatate si asistenta sociala s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta (0,4%).

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,8%.

Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2012 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,1%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 118,7%, cu 1,1 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna august 2012.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri