Romania va inregistra o crestere economica de 0,8% in acest an, principalele riscuri fiind incertitudinea politica si un impact peste asteptari al secetei, urmand ca anul urmator avansul PIB sa se accelereze la 2,2%, potrivit noilor estimari ale Comisiei Europeana (CE).
Pentru anul 2014, CE se asteapta la o crestere a PIB de 2,7%, potrivit prognozei economice de toamna 2012-2014, scrie Mediafax.

Comisia estima in raportul din primavara privind perspectivele economice un avans de 1,4% pentru Romania in acest an si de 2,9% in 2013.

Declaratia comuna a reprezentantilor CE, FMI si Bancii Mondiale dupa misiunea din aceasta vara la Bucuresti, pentru evaluarea acordului de finantare a Romaniei, a luat in calcul o crestere de aproximativ 1% a PIB in acest an, urmata de 2,5% anul urmator.

"Cresterea economica pentru 2012 este estimata a fi relativ redusa, la circa 0,8%, cererea interna fiind principalul motor de crestere. Seceta severa din timpul verii, declinul increderii consumatorilor si dificultatile in accesarea de fonduri UE indica o perspectiva negativa. Activitatea economica slaba este asteptata sa afecteze crerea de import, mentinand deficitul de cont curent stabil. Principalele riscuri pentru 2012 sunt continuarea incertitudinilor politice interne, care ar putea crste costuriled e finantare si limita investitiile, si un impact peste asteptari al secetei asupra agriculturii", se arata in raport.

Fondul Monetar International estimeaza pentru Romania crestere economica de 0,9% pentru acest an si de 2,5% pentru anul urmator. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este mai pesimista, cu o prognoza de 0,5% pentru acest an si 1,9% pentru 2013.

Creditarea va creste modest, intrucat bancile continua procesul de dezintermediere dupa o lunga perioada de deteriorare a calitatii activelor.

Avansul consumului in sectorul privat se va accelera anul urmator, considera Comisia, insa va fi limitat de nevoia gospodariilor de a-si reface situatia financiara, precum si de standardele stricte pentru credite de consum.

In 2013, spre deosebire de intervalul 2010-2012, consumul generat de stat este asteptat sa asigure o contributie pozitiva limitata la avansul PIB, ca urmare a majorarilor salariilor angajatilor publici.

Deficitul de cont curent este estimat sa urce usor anul urmator, la 4,2%.

Deficitul bugetar va cobori de la 5,5% anul trecut la 2,8% in acest an si la 2,4% anul urmator. Pentru 2014, CE estimeaza un deficit bugetar de 2%.

Comisia noteaza ca pentru 2013 si 2014 persista riscuri in privinta planurilor de reducere a deficitului bugetar. Estimarile CE se bazeaza pe presupunerea ca Romania va mentine actualele politici, se arata in raport.

Principalele riscuri pentru buget in orizontul de timp analizat sunt posibile corectii financiare legate de accesarea fondurilor europene sau finantarea de la bugetul de stat a unor proiecte prioritare, acumularea de noi arierate, mai ales la nivel local, precum si lipsa de progrese in restructurarea companiilor de stat, situatie care ar pune noi presiuni pe buget in anii urmatori.

Dupa ce va creste la 34,8% din PIB in 2013, de la 34,6% anul acesta, datoria publica a Romaniei ca pondere in PIB ar urma sa se stabilizeze in 2014.

Inflatia, accelerata in acest an de preturile la alimente si de efectele deprecierii leului, va continua sa urce si anul viitor, anticipeaza CE.

Executivul UE prevede o inflatie anuala medie de 3,5% pentru acest an, care ar urma sa creasca in 2013 la 4,9% in principal din cauza preturilor la alimente si liberalizarii preturilor din energie. In anul 2014, preturile de consum ar trebui sa-si tempereze aprecierea, cu o crestere mai modesta, de 3,3%, insa inflatia va continua sa fie alimentata de dereglementarea preturilor la electricitate si gaze naturale.

Avand in vedere contextul economic dificil, presiunile exercitate asupra inflatiei de evolutia salariilor vor ramane cel mai probabil reduse. Totusi, cresterile salariale din sectorul public s-ar putea vedea partial si in cazul sectorului privat. De asemenea, o revenire economica sub estimari ar avea efecte dezinflationiste, noteaza CE.

Conditiile dificile de pe piata muncii vor persista in contextul economic dificil, ritmul de creare de noi locuri de munca urmand sa inregistreze o revenire modesta in urmatorii doi ani, nu suficient de semnificativa pentru a reduce somajul. Astfel, rata somajului ar trebui sa se mentina la 7,3-7,4% pana in 2014.

Cresterea veniturilor reale va trece pe plus in acest an, in principal datorita reintregirii salariilor din sectorul public, care vor intrece si anul viitor dinamica remuneratiilor din sectorul privat, estimeaza CE.

Cresterea salariala medie din sectorul privat se va mentine la aproximativ 4% pe an in perioada analizata, reflectand revenirea economica modesta, dar si "reformele recente de pe piata muncii, care permit o mai buna aliniere a cresterii salariilor la evolutia productivitatii".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri