"Din 515 milioane euro atrasi de statul roman in 2011, lasand la o parte ca suma este infima, ceea ce indica o performanta dezastruoasa a Guvernului Boc, 505 milioane de euro sunt suspectati de frauda. Adica doar 10 milioane au fost cheltuiti corect", a afirmat Ivan, duminica, intr-o conferinta de presa la sediul USL.

Europarlamentarul PSD a afirmat ca principalii responsabili pentru aceasta situatie sunt fostul ministru al Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, precum si fostul sef al ANRMAP, Cristina Traila, ambele fiind in prezent candidati ARD la parlamentare.

Potrivit lui Ivan, situatia este "fara precedent la nivel european", inclusiv ministrul de Finante Florin Georgescu fiind invitat sa participe, in perioada urmatoare, la o audiere pe aceasta tema in cadrul Comisiei de Control Bugetar a PE.

El a aratat ca in documentele de lucru ale Comisiei Europene nu se vorbeste de "suspiciuni de frauda" decat atunci cand lucrurile sunt foarte grave, iar fraudele, nu iregularitatile, pot fi usor probate de Oficiul de Lupta Antifrauda (OLAF).

"Daca se va dovedi frauda si se va dovedi pentru ca OLAF actioneaza si nu iarta pe nimeni, statul roman va trebui sa dea inapoi cele 505 milioane de euro si sa ii recupereze ulterior (...) Daca va trebui sa dam banii inapoi, va fi o mare problema. Raportul DG Regio vorbeste despre hotie si incompetenta si indica doua persoane: Elena Udrea si Cristina Traila. Cat a fost incompetenta si cat a fost hotie, o vor demonstra anchetele viitoare", a spus Ivan.

De asemenea, el a precizat ca raportul respectiv, referitor la activitatea pe 2011 a DG Regio, a fost discutat saptamana aceasta in cadrul Comisiei de Control Bugetar a PE.

"Liderii PDL afirmau sa vina presedintele Traian Basescu sa critice Guvernul Ponta, pentru ca au nevoie disperata de iesirile lui. Acum sa ii dam domnului Traian Basescu si un subiect, cum ar fi cel al fondurilor europene", a afirmat europarlamentarul PSD.

El a mai adaugat ca spre deosebire de Guvernul Boc, in perioada caruia au fost finantate proiecte ne-eligibile si s-au incalcat normele privind achizitiile publice, Guvernul Ponta a reusit deblocarea programelor POSDRU si POR, care vor avea loc in perioada urmatoare, urmand ca in ianuarie-februarie sa fie deblocate si celelalte programe operationale aflate in procedura de presuspendare.