Presedintele Traian Basescu le-a spus, miercuri, membrilor delegatiei FMI, BM si CE, la inceputul intalnirii de la Cotroceni, ca trebuie pornit de la ideea ca imediat dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie autoritatile de la Bucuresti trebuie sa lucreze la reformele structurale, informeaza Mediafax.
"Trebuie sa pornim de la ideea ca imediat dupa alegeri trebuie sa lucram la reformele structurale. Gandim pozitiv, situatia macroeconomica este stabila si intentionez sa discut cu dumneavoastra ceva legat de pietele financiare, dar dupa ce iese presa", le-a spus Basescu reprezentantilor FMI, BM si CE.

El a aratat ca reformele structurale sunt "problema" economiei romanesti.

De asemenea, presedintele a afirmat ca stie ca reprezentantii FMI, CE si BM nu sunt foarte multumiti in acest moment privind situatia programului din Romania si a adaugat ca si el este in "aceeasi situatie", avand in vedere ca nu este in campanie electorala si poate privi cu mai multa exactitate asupra programului cu organismele internationale.

"Sunt foarte convins ca nu sunteti foarte multumiti in acest moment si vom discuta despre aceasta. In orice caz, am vrea sa ne mentinem programul in continuare si sunt foarte convins ca dupa alegeri vom putea sa ne indeplinim obiectivele. Si vom stabili impreuna cu Guvernul, cu BNR urmatoarele obiective (benchmarks) astfel incat la final sa putem declara acest program o reusita. Dar stiu ca aveti niste nemultumiri, suntem in aceeasi situatie ca si dumneavoastra. Eu nu sunt in campanie electorala si pot privi mai exact asupra programului decat altii din tara", a afirmat Basescu, la inceputul intrevederii de la Palatul Cotroceni cu delegatia FMI, BM si CE.

La randul sau, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer, a spus ca provocarea reala a Romaniei este sa treaca de la politicile de austeritate si macrostabilizare economica la cele privind stimularea cresterii economice si crearii de noi locuri de munca, adaugand ca trebuie luate si masuri in acest sens pentru a avea rezultate.

De asemenea, seful delegatiei FMI a subliniat ca e important de analizat cum mai poate fi un succes programul actual al Romaniei cu organismele internationale, insa mai importanta este asigurarea cresterii economice.

"Ati avut dreptate cand ati spus ca provocarea reala acum este trecerea de la austeritate si macrostabilitate economica la crestere si crearea de noi locuri de munca. Este si o lege a fizicii ca, daca nu faci nimic, nu se va intampla nimic. Si tocmai de aceea cred ca este un moment foarte important pentru a incepe sa ne gandim cum sa facem programul un succes, dar aceasta nu este atat de important cum sa facem sa avem crestere economica si economia sa mearga", a afirmat Erik de Vrijer.

Seful statului a mai avut si joi, 9 noiembrie, o intrevedere la Palatul Cotroceni cu delegatia comuna a FMI, CE si BM.

O echipa de experti ai FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, condusa de reprezentantul FMI Erik de Vrijer, se afla in Romania in perioada 6-14 noiembrie pentru a discuta cu autoritatile romane despre recentele evolutii economice, politica fiscala si monetara si evolutiile facute in reformele structurale.

Presedintele Basescu declara la intrevederea de saptamana trecuta ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a optat pentru incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi".

"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi", a declarat presedintele Basescu.

El a adaugat ca in viitor este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica.

De asemenea, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer, a apreciat ca Romania va avea o crestere economica "modesta" si in 2013 chiar si pe fondul unei recolte agricole mai bune, tinand insa cont de dificultatile la absorbtia fondurilor europene si amanarea reformelor structurale.

El a adaugat ca este laudabil faptul ca Guvernul a reusit sa tina sub control deficitul bugetar, sub indicatorul de 3% pe ESA, aceasta realizare creand cadrul pentru ca in 2013 sa se faca "o normalizare a politicilor fiscale".

Misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucuresti la mijlocul lunii ianuarie, cand se va face ultima analiza a acordului in derulare si se vor negocia conditiile noii intelegeri, care va fi aprobata, cel mai probabil, in luna februarie, a declarat vinery ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu.

"Incheiem in ianuarie acordul actual si, probabil, in februarie vom avea un nou acord cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Acest nou acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor", a spus Georgescu.

Ulterior, ministrul Finantelor a precizat ca misiunea FMI va reveni la Bucuresti in jurul datei de 15 ianuarie, cand va fi cert ca este finalizat bugetul pentru anul viitor, indiferent de cine va forma noul guvern.

El a explicat ca, in functie de rezultatul negocierilor, misiunea din ianuarie va pleca la Washington si cu parametrii noului acord, care ar urma sa fie aprobat in boardul FMI in a doua parte a lunii februarie.

Acordul incheiat in primavara anului trecut cu FMI urma sa fie finalizat in luna martie 2013, iar inchiderea lui anticipata sugereaza ca vor fi preluate in urmatoarea intelegere majoritatea conditiilor neindeplinite de partea romana, in principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizari si de introducere a managementului privat.

Pe fondul alegerilor parlamentare care vor avea loc in 9 decembrie, cea de-a saptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI a fost amanata. Misiunea FMI, CE si BM din aceasta perioada reprezinta o vizita a unei echipe de experti, si nu este o misiune de evaluare in cadrul Acordului cu institutiile financiare internationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri