11 Decembrie 2012

USL a castigat alegerile. Ce ne asteapta din punct de vedere economic?



USL a castigat alegerile parlamentare cu un scor de peste 50%, astfel ca in urmatorii patru ani isi poate impune cu usurinta proiectele economice pentru care au obtinut voturile romanilor. Wall-Street.ro va prezinta ce ne asteapta din punct de vedere economic in perioada urmatoare in domenii precum fiscalitatea, agricultura, infrastructura si energie.

Politica USL in domeniul agriculturii

Programul de guvernare al Uniunii Social Liberale (USL) cuprinde mai multe masuri economice in domeniul agriculturii.

Cea mai importanta dintre ele este reducerea TVA la producatorii agricoli de la 24% la 9%, care in opinia USL ar reduce evaziunea fiscala.

„Eu cred ca reducerea TVA la produsele agricole ar putea sa functioneze, dar nu va fi in beneficiul consumatorului cel putin intr-o prima instanta. Va fi probabil in beneficiul producatorilor si intermediarilor. Reducerea TVA la produsele agricole ar avea insa sens dintr-un singur punct de vedere: atata timp cat evaziunea este la un nivel foarte mare in agricultura nu ar trebui sa ne intereseze daca avem cota 9% sau 24%, pentru ca oricum nu o colectam”, a precizat consultantul fiscal Dan Schwartz, managing partner al RSM Scot, in cadrul unui eveniment organizat de Wall-Street.ro.

Totodata si fostul premier Calin Popescu Tariceanu, castigator la alegerile parlamentare din partea USL, s-a aratat impotriva reducerii TVA la produsele agricole, intrucat o taxa diferentiata nu va avantaja consumatorul, ci mai degraba producatorii si comerciantii, deoarece marjele de profit vor creste.

Pe langa reducerea TVA, USL mai propune subventionarea agriculturii la nivelul fermierilor din vest si acordarea unui set de stimulente financiare pentru caomasarea terenurilor agricole.

Volumul de activitate in agricultura, silvicultura si pescuit s-a redus cu 20,4% in primele noua luni ale anului, tragand astfel in jos si economia romaneasca. Cresterea PIB a fost de numai 0,2% in perioada ianuarie-septembrie 2012.

Politica fiscala

USL propune reducerea treptata in urmatorii ani a CAS-ului datorat de angajator cu 5 puncte procentuale.

„Cand incepi sa guvernezi iei taxele asa cum sunt si incep sa modelezi. CAS-ul poate fi scazut cu conditia sa faci forta de munca mai atractiva pentru companiile care doresc sa investeasca in Romania”, a declarat Octavian Marin, membru al organizatiei Reteaua Politica.

De asemena, dupa 4 ani de mandat al guvernului USL, alianta vrea revenirea TVA la nivelul de 19%.

Probabil cea mai important masura fiscala care ar urma sa fie adoptata de USL este introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati de 8%, 12% si 16%, cu pastrarea plafonului de 16%.

Liderul USL, Victor Ponta, a mentionat ca sistemul de impozitare diferentiata ar putea sa nu fie introdus incepand cu anul viitor, prioritatile urmand sa fie stabilite in raport cu resursele bugetare.

El spunea ca majoritatea angajatilor vor fi impozitati tot cu 16%, deoarece o scadere pentru toti a cotei de impozitare ar genera o lipsa de incasari de 11 miliarde lei.

De altfel, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) recomanda mentinerea cotei unice in urmatorii ani, deoarece intrucat Romania este intr-un “concurs de frumusete” in ceea ce priveste atragerea investitiilor straine.

„Din partea mediului de afaceri nu veti vedea solicitari de reducere a fiscalitatii in prezent, deoarece ne dam seama ca este o perioada grea, o intelegem si vrem sa lucram cu guvernul la imbunatatirea colectarii. Intre romanii care isi platesc taxele si cei care fac evaziune exista o competitie neloiala”, a explicat Sorin Mindrutescu, presedintele AmCham.



Infrastructura

In urmatorii 4 ani, USL isi propune finalizarea sau demararea lucrarilor la 6 autostrazi – Bucuresti-Arad, Transilvania, Bucuresti-Ploiesti-Brasov, cea de Sud, cea de Vest-Est si Centura Bucuresti.

Totodata, se vrea constructia canalului Dunare-Bucuresti si Siret-Baragan, dar si realizarea proiectului Nabucco si AGRI si conductei de petrol Constanta-Trieste.

Programul USL mai cuprinde constructii de centre universitare, aeroporturi internationale la standarde Schengen, spitale si sisteme de canalizare si electrificare.

„Romania sta foarte bine la infrastructura de telecom, unde concurenta este ridicata. In transporturi suntem la pamant, din cauza lipsei de transparenta in cheltuirea banului public”, a explicat Octavian Marin.


Energie

In domeniul energiei, USL doreste extinderea activitatilor de exploatare a zacamintelor de titei din Marea Neagra si perfectionarea pietei de certificate verzi in vederea atragerii capitalului privat.

In programul de guvernare al aliantei castigatoare la alegerile parlamentare nu se face nicio referire sectorului mineritului.

Duminica, referendumul local organizat in 35 de comune si orase din judetul Alba privind proiectul minier de la Rosia Montana si mineritul din Apuseni a fost invalidat, in conditiile in care la acesta au participat 43,20 % din cetatenii cu drept de vot, fata de 50 la suta plus unu, cat era nevoie.




Citeste si