INS a confirmat cresterea PIB cu 0,2% in primele noua luni, anuntata in noiembrie, evolutie sustinuta de cresterile din activitati profesionale, stiintifice si tehnice, de servicii administrative sau de suport si imobiliare, agricultura si scaderea exporturilor influentand negativ PIB.
Produsul Intern Brut, serie bruta, estimat pentru primele trei trimestre a fost de 416,268 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,2% fata de acelasi interval din 2011, noteaza Mediafax.

"Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+8,9%), tranzactii imobiliare (+4,7%), informatii si comunicatii (+2,7%), activitati de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+2,4%), comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,0%) si constructii (+0,8%)", se arata intr-un comunicat al INS.

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (de 20,4%) si administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (2,6%).

Consumul final total s-a diminuat cu 0,1% in perioada analizata, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in special pe seama scaderii, cu 2%, a cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice, in timp ce cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei a crescut cu 0,3%.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere semnificativa, cu 12,1 puncte procentuale.

Statistica a confirmat astfel primele estimari privind PIB, anuntate la 15 noiembrie.

Produsul Intern Brut a coborat in trimestrul al treilea cu 0,6% comparativ cu perioada similara din 2011 si cu 0,5% fata de trimestrul precedent, astfel ca la noua luni cresterea economica s-a limitat la 0,2%, indicand un risc de stagnare sau chiar recesiune pentru 2012.
PIB estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 168,54 miliarde lei preturi curente.

In ramura "Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport" s-a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate (13,8%), urmata de tranzactii imobiliare (10,4%) si de activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (8,1%). Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (4,1%) si in comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (2,8%).

Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost inregistrata in agricultura, silvicultura si pescuit (29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (1,3%), constructii (0,7%), industrie (0,3%) si intermedieri financiare si asigurari (0,1%).

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 9%.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul III 2012 cererea interna a crescut cu 0,1 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011, in special ca urmare a cresterii semnificative a formarii brute de capital fix, cu 9,9%. Consumul final total s-a redus cu 1,6%, ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei (1,4%) si a cheltuielilor pentru consumul final al administratiilor publice (2,4%).

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (4,2%) comparativ cu cel al importurilor (1,9%), noteaza INS.

Ca serie ajustata sezonier PIB a scazut in trimestrul al treilea la 153,008 miliarde lei.

La jumatatea anului INS a revizuit datele si a a anuntat o crestere economica de 0,7%, iar majoritatea estimarilor din partea institutiilor financiare internationale plasau cresterea economica din acest an, la sub 1%, semnificativ mai jos fata de proiectiile initiale.

Avand in vedere insa evolutia PIB in ultimul trimestru de anul trecut, cand s-a simtit efectul unei productii agricole foarte bune, iar vremea a fost propice pentru constructii si transporturi, precum si limitarea cresterii economice din primele noua luni la numai 0,2%, este de asteptat ca economia sa inchida acest an la acelasi nivel cu anul trecut sau chiar cu o usoara scadere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri