Institutul National de Statistica (INS) a confirmat, astfel, estimarile publicate la jumatatea lunii mai privind cresterea PIB din primul trimestru al acestui si a detaliat factorii care au contribuit la aceasta crestere.

Potrivit unui comunicat al INS, la cresterea PIB in primele trei luni din an fata de aceeasi perioada a anului trecut, au contribuit aproape toate ramurile economiei.

Insa contributii pozitive mai importante au avut industria (+1,5%), cu o pondere de 23,1% la formarea PIB si care a înregistrat o crestere a volumului de activitate cu 6,7%; comertul cu ridicata si cu amanuntul (+1,4%), cu o pondere de 19,5% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 7,3%; informatiile si comunicatiile (+0,9%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB si care au inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 15,3%.

In schimb, doua sectoare au fost pe minus in primul trimestru, respectiv constructiile, care au inregistrat un declin de 0,6% fata de primul trimestru din 2016, si sectorul intermedierilor financiare, car a a scazut cu 0,7%.

Sursa foto: Robert Kneschke, Shutterstock