Economia creste in primul trimestru cu 4,3%, sustinuta de consumul populatiei

Economia romaneasca a crescut in primul trimestru din acest an cu 4,3% fata de aceeasi perioada din 2015 si cu 1,6% fata de trimestrul precedent, sustinuta de avansul puternic al consumului populatiei, arata datele preliminare publicate marti de Institutul Nationa de Statistica (INS), care confirma primele estimari publicate la jumatatea lunii mai.

Cresterea produsului intern brut (PIB), principalul indicator care arata dimensiunea unei economii, a fost de 4,3% in serie bruta fata de primul trimestru din 2015 si de 4,2% in serie ajustata in functie de factorii sezonieri. In date ajustate sezonier, valoarea PIB pentru primul trimestru a fost de 185,74 miliarde lei, echivalent cu circa 41,5 miliarde euro, informeaza News.ro.

Cresterea PIB din primul trimestru al acestui an, raportata la aceeasi perioada din 2015, este identica cu cea inregistrata in primele trimestre din 2014 si 2015, pe serie bruta, potrivit seriilor statistice publicate de INS. Avansul fata de trimestrul anterior este cel mai rapid din al treilea trimestru din 2014.

Datele publicate marti includ detalii legate de componentele cresterii economice. Astfel, pe partea de formare a PIB, cresterea economca a fost sustinuta in special de avansul cu 13,1%, fata de primul trimestru din 2015, din comertul en gros si en detail, service auto, transport, depozitare, hoteluri si restaurante, cele mai sensibile activitati la cresterea consumului.

De asemenea, activitatile de spectacole, culturale si recreative au avansat cu 8,9%, iar activitatea din sectorul informatica si comunicatii a crescut cu 7,6%.

Citeste si:
Florin Cîțu: Vom atrage investitori străini pentru a reface economia
Florin Cîțu: Vom atrage...

Singurul domeniu in declin fata de primele trei luni din 2015 a fost agricultura, cu o scadere a activitatii cu 1,1% in primul trimestru din acest an.

Pe partea de utilizare a PIB, cheltuielile de consum ale populatiei au urcat in primul trimestru cu 10% fata de aceeasi perioada din 2015, contribuind cel mai mult la cresterea economica.

Vanzarile din sectorul de retail au fost stimulate de masurile fiscale ale guvernului. Astfel, de la 1 ianuarie 2016 au intrat in vigoare mai multe reduceri de taxe si impozite.

Cota generala de TVA a scazut de la 24% pana la 20%, iar cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita in irigatii a scazut de la 24% pana la 9%.

Citeste si:
Care sunt domeniile care ar putea să crească economic în...
Statistică: Care sunt...

Compararea datelor economice din primul trimestru al acestui an cu cele din aceeasi perioada din 2015 este influentata si de reducerea TVA la alimente de la 24% pana la 9%, de la 1 iunie 2015.

Datele INS publicate marti mai arata ca formarea bruta de capital fix, un indicator al investitiilor din economie, a crescut in primul trimestru cu 7% fata de perioada ianuarie-martie 2015.

"O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-3,4%), consecinta a cresterii cu 1,2% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere semnificativ mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 8%", puncteaza INS.

Cresterea economica anuntata de INS a depasit estimarile analistilor. Un sondaj Bloomberg anticipa un avans al economiei romanesti cu 3,9% in primul trimestru, aceasta fiind media estimarilor economistilor consultati de agentia internationala de stiri.

Citeste si:
Analiștii financiari sunt suprinși de creșterea economică a României
Analiștii financiari sunt...

Pentru intregul an 2016, Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si Guvernul Romaniei estimeaza un avans economic de 4,2%, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) mizeaza pe o crestere de 4%.

Sursa foto: Anton Watman / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri