Forta de munca s-a scumpit in primul trimestru

Costul orar al fortei de munca din Romania a crescut cu 8,5% in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2012, sustinut de sectorul bugetar, desi a coborat cu 2,7% fata de ultimul trimestru de anul trecut, perioada in care costurile sunt influentate si de prime si bonusuri, scrie Mediafax.

Datele reprezinta forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare

Potrivit Institutului National de Statistica, in forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioada de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (-2,62%, respectiv 8,62%).

Comparativ cu primul trimestru de anul trecut, pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile de spectacole, culturale si recreative (17,25%), activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (13,17%), activitatile de servicii administrative si servicii suport (7,44%) si in industria extractiva (7,36%). O usoara scadere s-a inregistrat doar in tranzactiile imobiliare (-0,01%).

In sectorul bugetar, ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice, s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) astfel: in administratie publica cu 22,10%, in sanatate si asistenta sociala cu 19,27% si in invatamant cu 18,26%.

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent – indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 8,56%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 8,62%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (8,56%, respectiv 8,62%).

Fata de ultimul trimestru de anul trecut, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a scazut in majoritatea activitatilor din sectorul economic , cele mai semnificative scaderi inregistrandu-se in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-8,88%), informatii si comunicatii (-6,16%) si intermedieri financiare si asigurari (-5,32%). Acestea sunt, de altfel, domeniile in care s-au acordat si cele mai multe boinusuri si prime de final de an.

Cea mai semnificativa crestere a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) din activitatile sectorului economic s-a inregistrat in alte activitati de servicii (5,16%).

In sectorul bugetar costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) a crescut fata de trimestrul precedent cu 3,08% in administratie publica, cu 2,86% in invatamant si cu 0,73% in sanatate si asistenta sociala.

In trimestrul I 2013, scaderea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 2,76%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 2,78%. Scaderile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 2,61%, respectiv 2,63%.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri