Costul orar al fortei de munca in forma ajustata, dupa numarul zilelor lucratoare, a inregistrat in trimestrul al treilea o rata de crestere de 1,8% fata de trimestrul precedent, fiind mai mare cu 16,6% in invatamant, ca efect al vacantei scolare, si cu 5,7% in administratia publica, potrivit INS.

Totodata, s-a inregistrat o crestere de 5,6% a costului fortei de munca la activitatile de spectacole, culturale si recreative. Cele mai semnificative scaderi ale au fost consemnate insa in intermedieri financiare si asigurari (-6,53%), industria extractiva (-3,11%) si tranzactii imobiliare (-2,29%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

Componenta privind cheltuielile salariale cu forta de munca a crescut in trimestrul al treilea cu 1,84% fata de precedentele trei luni, iar cea privind cheltuielile non-salariale a avut un avans de 1,8%. Cresterile inregistrate de cele doua componente, pentru indicii in forma bruta (neajustata), au fost de 1,81%, respectiv 1,77%.

Comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut, costul orar al fortei de munca a urcat cu 7,28%, cele mai mari cresteri fiind evidentiate in alte activitati de servicii (14,59%), invatamant (12,65%) si activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (11,27%).

Scaderea costrului orar al fortei de munca s-a inregistrat doar in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 1,34%. Cresterile costului orar al fortei de munca din activitatile sectorului bugetar au fost influentate, in principal, de aplicarea prevederilor legale in domeniu.

Citeste si:
Cat costa munca de lucru in UE: Romania, la coada clasamentului
Romania si Bulgaria, tarile...

"Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 7,29%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 7,3%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat o crestere de 7,25% pentru ambele forme", se precizeaza in comunicat.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
INS: Costul orar al fortei de munca, in crestere