Cresterea economica din primul trimestru al acestui an, de 3,8%, a fost sustinuta in principal de industrie, cu o contributie de 2,6 puncte, urmata de impozitele nete, cu 0,8% si comert, cu 0,6%, in timp ce formarea bruta de capital fix a avut un impact negativ.

Cresterea PIB din primul trimestru comparativ cu perioada similara din 2013, de 3,8%, a fost sustinuta in principal de industrie, cu o contributie de 2,6 puncte, urmata de impozitele nete, cu 0,8% si comert, cu 0,6%, in timp ce la utilizare, formarea bruta de capital fix a impactat negativ. Potrivit INS, la cresterea PIB, in trimestrul I 2014 fata de trimestrul I 2013, au contribuit toate ramurile economiei, cu exceptia constructiilor, activitatilor de intermediere financiara si asigurari si a activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport care, impreuna, au avut o contributie negativa (-0,4%).

INS a reconfirmat miercuri datele semnal transmise in urma cu doua saptamani, anuntand ca Produsul Intern Brut serie bruta estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 127,62 miliarde lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 3,8% fata de trimestrul I 2013. PIB - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 162,66 miliarde lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 0,1% fata de trimestrul IV 2013 si cu 3,8% fata de trimestrul I 2013, potrivit Mediafax.

Contributie pozitiva mai importanta a avut Industria (+2,3%), cu o pondere de 29,7% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 7,9%.
Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,6%), cu o pondere de 12,5% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 5,4%. Informatiile si comunicatiile (+0,3%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (4,3%) dar care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (7,4%).

Impozitele nete pe produs (+0,8%), cu o pondere de 13,9% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 5,5%. Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 6,7% contribuind cu 4,4% la cresterea PIB si exportului net (cu o contributie de +0,7%), consecinta a cresterii cu 9,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere, usor mai mica, a volumulului importurilor de bunuri si servicii cu 8,5%. Este de remarcat, de asemenea, soldul pozitiv al balantei de plati.
Ca urmare a scaderii volumului formarii brute de capital (cu 10,4%) aceasta a avut o contributie negativa la cresterea PIB, de -1,5%.

Citeste si:
CFA prevede o creștere economică susținută, dar și că adoptarea...
Analiștii CFA prevăd o...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri