Evolutia PIB-ului din primul trimestru al acestui an a fost revizuit in usoara scadere de catre Institutul National de Statistica, la al doilea set de date preliminare din primul trimestru al acestui an. Noile estimari indica un avans al PIB de 1,5% fata de trimestrul anterior, principala modificare fiind reevaluarea in jos a valorii investitiilor realizate in primul trimestru.

Conform prielor date preliminarea care au fost publicate de INS la jumatatea lunii mai si reconfirmate in iunie, arata ca economia romaneasca a crescut in primul trimestru din acest an cu 1,6% fata de trimestrul precedent si cu 4,2% fata de trimestrul 1 din 2015, pe date ajustate in functie de factorii sezonieri, conform NEws.ro

Datele publicate vineri marcheaza o usoara revizuire in scadere a ratelor de crestere pe seria ajustata sezonier, la 1,5% fata de trimestrul precedent si la 4,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Rata de crestere a economiei romanesti pe seria bruta a fost mentinuta

In schimb, INS a mentinut la 4,3% rata de crestere a economiei romanesti pe seria bruta. Datele reconfirma ca economia fost sustinuta in primul trimestru de avansul puternic al consumului populatiei.

In date ajustate sezonier revizuite, valoarea PIB pentru primul trimestru a fost de 184,37 miliarde lei, echivalent cu circa 41,4 miliarde euro. Valoarea a fost revizuita in scadere, de la nivelul de 185,74 miliarde lei avansat in 7 iunie de INS. Pe serie bruta, valoarea PIB este mult mai mica, de doar 146,7 miliarde lei, sau 33 miliarde euro, economia romaneasca inregistrand o mare volatilitate a valorii PIB intre trimestre.

Cresterea PIB din primul trimestru al acestui an, raportata la aceeasi perioada din 2015, este identica cu cea inregistrata in primele trimestre din 2014 si 2015, potrivit seriilor statistice publicate de INS.

Cel mai rapid avans fata de trimestrul anterior


De asemenea, avansul fata de trimestrul anterior este cel mai rapid din al treilea trimestru din 2014. Datele publicate vineri mentin, cu unele mici modificari, detaliile publicate anterior legate de componentele cresterii economice.

Astfel, pe partea de formare a PIB, cresterea economca a fost sustinuta in special de avansul cu 13,1%, fata de primul trimestru din 2015, din comertul en gros si en detail, service auto, transport, depozitare, hoteluri si restaurante, cele mai sensibile activitati la cresterea consumului.

De asemenea, activitatile de spectacole, culturale si recreative au avansat cu 9,1% (revizuire in crestere, de la +8,9%), iar activitatea din sectorul informatica si comunicatii a crescut cu 7,5% (revizuire in scadere, de la +7,6%).

Agricultura, singurul domeniu in declina fata de primele trei luni din 2015

Singurul domeniu in declin fata de primele trei luni din 2015 a fost agricultura, cu o scadere a activitatii cu 1,2% in primul trimestru din acest an.

Pe partea de utilizare a PIB, cheltuielile de consum ale populatiei au urcat in primul trimestru cu 9,5% (revizuire in scadere, de la +10%) fata de aceeasi perioada din 2015, contribuind cel mai mult la cresterea economica.

Cota generala de TVA a scazut de la 24% pana la 20%


Vanzarile din sectorul de retail au fost stimulate de masurile fiscale ale guvernului. Astfel, de la 1 ianuarie 2016 au intrat in vigoare mai multe reduceri de taxe si impozite. Cota generala de TVA a scazut de la 24% pana la 20%, iar cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita in irigatii a scazut de la 24% pana la 9%.

Compararea datelor economice din primul trimestru al acestui an cu cele din aceeasi perioada din 2015 este influentata si de reducerea TVA la alimente de la 24% pana la 9%, de la 1 iunie 2015.

Datele INS publicate vineri mai arata ca formarea bruta de capital fix, un indicator al investitiilor din economie, a crescut in primul trimestru cu doar 2,3% fata de perioada ianuarie-martie 2015. Cifrele privind acest indicator al investitiilor au fost puternic revizuite in scadere, datele preliminare din iunie aratand un avans mult mai mare, de 7%.

In schimb, cifrele privind contributia la formarea PIB a exportului net, un indicator care tine seama de evolutia exporturilor si importurilor in perioada analizata, au fost revizuite pozitiv, de la -3,4% la -2%. Cresterea economica anuntata de INS a depasit estimarile analistilor. Un sondaj Bloomberg anticipa un avans al economiei romanesti cu 3,9% in primul trimestru, aceasta fiind media estimarilor economistilor consultati de agentia internationala de stiri.

Pentru intregul an 2016, Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si Guvernul Romaniei estimeaza un avans economic de 4,2%, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) mizeaza pe o crestere de 4%.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri