Economia SUA a inregistrat in trimestrul al doilea o crestere de 1,7%, peste estimarea medie a analistilor de 1%, fiind sustinuta de majorarea neasteptata a stocurilor, in timp ce cheltuielile de consum au avansat sub ritmul din primul trimestru, a anuntat Departamentul pentru Comert.

Cresterea stocurilor in trimestrul al doilea a avut o contributie de 0,4 puncte procentuale la avansul PIB, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

In primul trimestru, economia americana a consemnat o crestere de 1,1%, revizuita in scadere fata de o estimare anterioara de 1,8%.

Guvernul american a revizuit metodologia de calcul a PIB-ului, astfel ca cresterea pe 2012 a fost imbunatatita de la 2,2% la 2,8%. Revizuirile afecteaza datele economice pana in anul 1929.

Cheltuielile de consum, care reprezinta 70% din economia SUA, au urcat cu 1,8% in trimestrul al doilea, dupa un avans de 2,3% in primul trimestru.

Crearea de locuri de munca si a preturile mai mari ale locuintelor sustin increderea americanilor, vanzarile de automobile si productia, marind probabilitatea accelerarii cresterii economice.

Datele Departamentului pentru Comert arata o continuare a incetinirii inflatiei sub tinta Rezervei Federale.

"Sunt semne incurajatoare ca economia poate suporta restrangerile bugetare. Totul arata si se simte mai bine. Vom vedea un semestru al doilea mai bun decat primul, la nivel general", a declarat Stuart Hoffman, economist sef la PNC Financial Services Group in Pittsburgh.

Datele publicate miercuri de Departamentul pentru Comert reprezinta prima estimare a institutiei dintr-o serie de trei, privind evolutia PIB-ului american.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Revenirea românilor în țară ar putea crește consumul de carne și lactate
Setari Cookie-uri