Documentul prevede atingerea nivelului minim al accizelor la motorina incepand cu 1 ianuarie 2013, de 391 euro/tona, fata de nivelul actual de 374 euro/tona, noteaza Mediafax.

Ordonanta permite totodata autorizarea antrepozitelor fiscale pentru depozitarea alcoolului etilic si bauturilor alcoolice si elimina restrictiile privind autorizarea antrepozitelor fiscale pentru depozitarea produselor energetice si a produselor din tutun prelucrat. Termenul de valabilitate a autorizatiei de antrepozit fiscal va fi de trei ani, iar garantia pentru antrepozitele fiscale de depozitare nou infiintate va reprezenta 6% din valoarea accizelor aferente tuturor intrarilor de produse accizabile estimate la nivelul unui an.

Un studiu Bloomberg elaborat la acea data pentru 55 de tari releva ca Romania se numara printre statele cu cel mai ridicat cost din lume la benzina, calculat in functie de puterea de cumparare, situandu-se pe locul al saptelea dupa ponderea costului unui galon de benzina in venitul mediu zilnic.

Fostul ministru al Finantelor Gheorghe Ialomitianu anunta, la finele anului trecut, ca Romania trebuie sa ajunga in 2013 la nivelul minim din Uniunea Europeana in privinta accizelor la motorina