In prezent, serviciile sunt aliniate doar in proportie de o treime cu preturile din zona euro, iar estimarea economistilor care au lucrat la acest studiu este ca abia in jurul anului 2020 preturile vor fi la 50% din nivelul zonei euro pentru servicii.

"Trebuie sa atingem macar 50% la servicii, altfel vom adera nepregatiti", a explicat Anghel.

Pentru adoptarea monedei euro, Romania trebuie sa respecte o serie de criterii de convergenta nominala. Potrivit tratatului de la Maastricht, rata inflatiei nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5% media celor mai performanti 3 membri din Uniunea Europeana.

De asemenea, ratele doanzilor pe termen lung nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 2% media celor mai performante trei state la acest capitol. Cursul de schimb leu/euro nu ar trebui sa varieze cu mai mult de 15% fata de media ultimilor 2 ani. Deficitul bugetar consolidat trebuie sa fie mai mic de 3% din PIB, iar datoria publica sa nu depaseasca 60% din PIB.

In plus, pentru a obtine statutul de economie a zonei euro, o tara trebuie sa stea timp de 2 ani intr-un fel de anticamera, denumita Mecanismul Ratelor de Schimb, in care respectiva economie trebuie sa dea dovada ca isi mentine echilibrul macroeconomic, iar criteriile sus amintite sunt respectate.

Iar inflatia este unul dintre cele mai sensibile criterii, atata timp cat preturile inca nu sunt aliniate la cele din zona euro, iar la capitolul serviciilor suntem cel mai in urma.

Dupa cum se observa in tabelul de mai jos, preturile la servicii, ajustate cu puterea de cumparare, erau in 2011 la 36% din nivelul zonei euro.