Cata vreme zona euro va fi si in acest an un focar de incertitudine, iar cererea externa se asteapta sa fie slaba, Romania isi pune sperantele in revenirea cererii interne. Economistii considera ca in 2013 consumul ar putea contribui semnificativ la cresterea economica si ca ne putem baza pe euforia consumerista observata pe finalul anului trecut. Putem astfel anticipa o revenire a consumului?

Majoritatea economistilor se asteapta ca 2013 sa fie cel putin la fel de greu ca anul trecut, cresterea economica urmand sa nu depaseasca 2% in cele mai optimiste scenarii.

Bineinteles, economia Romaniei va ramane dependenta de evolutia zonei euro, ceea ce inseamna ca cererea externa ar putea impiedica avansul PIB. Totusi, sunt si economisti care isi pun sperantele in revenirea consumului intern.

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, crede ca in 2013 motorul principal al cresterii va fi cererea interna, bazata pe consum si investitii. Prognoza Raiffeisen de crestere este de 2% din PIB.

De asemenea, Rozalia Pal, economistul sef al Garanti Bank, anticipeaza o modesta imbunatatire a comertului intern bazata pe consum, in timp ce economistii de la UniCredit Tiriac Bank vad un avans al consumului privat de 0,5% in acest an, dupa ce pentru 2012 au estimat o contractie de 0,2%.

Pe ce se bazeaza economistii? In primul rand, ei iau in calcul revenirea salariilor bugetarilor, ceea ce se transpune in mai mult venit disponibil si, conform ecuatiei lui Keynes, consumul total va creste.

Insa, consumul poate fi privit si ca un indicator care depinde si de anticipatii, iar acest lucru inseamna ca fiecare consumator va incepe sa cheltuieasca mai mult atunci cand se simte increzator in ceea ce priveste viitorul si economia. Aici, stabilitatea politica poate avea un rol important in deciziile luate de consumatori. De asemenea, ne putem baza si pe efectul antrenant pe care il are euforia consumerista: cand vezi ca vecinul a cumparat un televizor pentru ca a fost Black Friday si a dat cu 20% mai putin esti indemnat sa te gandesti mai putin la economii.

Surprinzator dar, dupa 4 ani de criza, romanii au mai gasit bani pe finalul anului trecut pentru concedii, pentru cumparaturi sanatoase de Sarbatori si nu in ultimul rand pentru o sarbatoare consumerista importata, denumita in intreaga lume Black Friday.

Repere care ne fac sa speram la revenirea consumului:


1. Nebunia de Black Friday: Sarbatoarea consumerista intitulata pe romaneste Vinerea Neagra, marcata in toata lumea in ultima vineri din noiembrie, a ajuns si in Romania la a doua editie.

Dupa bunul obicei, romanii au imprumutat cu sucess si euforia americanilor cand este vorba de Black Friday. La a doua editie, cei mai mari jucatori din retail-ul electro-IT s-au laudat cu vanzari record, semn ca romanul are bani pusi deoparte pentru capriciile legate de gadget-uri sau necesarul de electrocasnice.

Si nu este nimic rau in a evapora rafturile de electronice ale marilor magazine, chiar daca fenomenul s-a petrecut doar pentru un weekend (23-25 noiembrie). Sa nu uitam ca Romania este o economie care a duduit ca urmare a consumului nesabuit, stimulat ce-i drept si de creditele cu buletinul.

Doar doua exemple ne arata magnitudinea nebuniei de Black Friday. Flanco, al treilea retailer electro-IT de pe piata locala, a inregistrat vanzari de 55 milioane de lei (aproximativ 12,1 mil. euro) in weekend-ul de Black Friday (23-25 noiembrie), cu 80% mai mult decat anul trecut.

eMag, cel mai mare retailer online din Romania, estima vanzari de 10 milioane de euro pentru o singura zi, iar in final au fost 12 milioane de euro in respectiva vineri si 15 milioane euro pentru intregul weekend. Poza de mai jos, realizata intr-un magazin Flanco, arata ca si in Romania avem acum parte de cozile pe care le vedeam doar in filme.

De asemenea, eMag a inregistrat in decembrie vanzari mai mari cu 50% fata de decembrie 2011, iar valoarea medie a unei comenzi a fost de 600 de lei.

2. Valurile de turisti care au invadat DN1

Se pare ca in acest an Revelionul a fost unul foarte profitabil pentru hotelierii si proprietarii de vile de pe Valea Prahovei. Potrivit Mediafax, pachetele turistice in statiunile de pe Valea Prahovei au fost vandute aproape in totalitate pentru Revelion.

Potrivit, presedintelui Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului (APDT) Prahova, Adrian Voican, cu doua zile inainte de Revelion, operatorii de turism nu au avut oferte de tip "last minute" pentru hotelurile si vilele din statiunile de pe Valea Prahovei. Gradul de ocupare s-a cifrat dupa ultimele estimari la 98%, in crestere fata de anul trecut cand a fost de 95%.

De asemenea, statisticile arata ca, anul acesta, in perioada Craciunului locurile de cazare din statiunile montane au fost ocupate in proportie de 70 – 75 la suta, iar turistii au preferat vilele si pensiunile si mai putin hotelurile.

Ce inseamna aceste cifre? Numarul mai mare de turisti poate fi privit ca o crestere a apetitului romanilor de a cheltui bani, ceea ce se va reflecta in PIB, dar in acelasi timp putem sa consideram ca acum romanii au mai putini bani, ca nivelul de trai a scazut, si ca urmare ei si-au facut vacanta de Revelion in tara. Oricum ar fi, faptul ca mai multi romani au decis sa isi cheltuie banii in tara si nu in strainatate este un factor pozitiv care contribuie la revenirea cererii interne.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Setari Cookie-uri