INS aplica metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni) - iar diferentele intre ele sunt inerente si nu reprezinta erori de calcul, afirma oficialii INS intr-un comunicat de presa, scrie Mediafax.

"In practica internationala, in general, a Uniunii Europene, in special, precum si in practica noastra nationala, datele cu privire la indicatorii statistici macroeconomici, in mod deosebit la Produsul Intern Brut, sunt supuse politicii de revizuire si actualizare periodica (...) Potrivit Regulamentului de transmitere de catre toate statele membre la Eurostat a agregatelor macroeconomice, conform Sistemului European de Conturi SEC 95, Romania calculeaza si transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni). Fiecare dintre variante se bazeaza pe metode distincte, in functie de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza carora se calculeaza acesti indicatori", potrivit unui comunicat transmis de Institutul National de Statistica (INS).

Institutia arata ca aplica ad-literam la nivel national prevederile regulamentelor UE in domeniu si metodologiile de calcul corespunzatoare, facandu-le publice utilizatorilor, inclusiv in ceea ce priveste politica de revizuire, mentionand ca iferentele intre cele trei variante sunt inerente si nu sunt generate de erori de calcul.

Premierul Victor Ponta a afirmat vineri ca a solicitat secretarului general al Guvernului sa pregateasca schimbarea conducerii Institutului National de Statistica pentru "greseala grava" comisa in calcularea PIB pe 2011, aratand ca are nevoie ca la INS sa lucreze oameni pe care se poate baza.

Joi seara, premierul a anuntat o eroare de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut (PIB), care a revizuit in scadere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.

INS precizeaza ca la estimarea PIB in varianta provizorie sunt intr-o mare masura surse indirecte, metode de estimare si extrapolare, in lipsa unor date primare complete, nedisponibile la acel moment. La varianta provizorie, prezentata in luna martie, PIB-ul a fost estimat la 578,5 miliarde de lei.

La varianta semidefinitiva, unde rezultatul a fost transmis in luna decembrie, in calculul PIB s-au utilizat surse de date primare disponibile mai complete si mai detaliate fata de varianta provizorie. In varianta semidefinitiva, valoarea PIB este de 556,7 miliarde de lei.

Diferentele dintre varianta semidefinitiva si cea provizorie a PIB sunt influentate, ca regula, inclusiv pentru anul 2011, de: sursele de date diferite in momentul realizarii estimarilor; utilizarea de metode directe, pe baza surselor de date, pentru varianta semidefinitiva, respectiv de metode indirecte de estimare a productiei si consumului intermediar, prin extrapolare, pentru varianta provizorie, in special pentru societatile nefinanciare (intreprinderi) si gospodariile populatiei.

Pentru anul 2011, din analiza rezultatelor economice agregate pe baza surselor de date disponibile, a rezultat o crestere a ponderii consumului intermediar in productie, de la 61,3% (pondere estimata pentru anul 2010 si utilizata la varianta provizorie 2011) la 64,6% (pondere calculata pe baza surselor complete de date) in varianta semidefinitiva. Cea mai mare contributie la cresterea consumului intermediar au avut-o societatile nefinanciare (intreprinderi), ceea ce a condus la o majorare a consumului intermediar nominal pentru anul 2011si implicit o reducere a valorii adaugate brute si a PIB cu aproximativ 26 miliarde de lei.

Aceasta pondere mare s-a mai inregistrat in perioada 1995-1997. In anii care au urmat consumul intermediar nu a reprezentat mai mult de 59-62% din valoarea productiei.

Majorarea nu a putut fi anticipata la varianta provizorie din lipsa oricaror informatii privind consumurile intermediare efective pentru anul 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri