Participantii la studiu care vad mai pregnant aceasta inrautatire a situatiei economice sunt in special femei, cu varsta intre 45-65 ani, cu studii medii si un venit lunar net mai mic de 2.000 lei/familie.

In schimb, optimistii reprezinta 5,6% dintre orasenii intervievati care vad o imbunatatire a situatiei economice.

Intre aceste doua extreme – cei care considera ca situatia economica a tarii s-a inrautatit si cei care considera ca s-a imbunatatit comparativ cu 2011 – se afla 30,8% dintre respondenti care nu vad schimbari demne de semnalat.

Atunci cand vine vorba despre situatia economica actuala a familiei lor, respondentii nu mai au aceleasi sentimente pesimiste ca in cazul situatiei economice a tarii.

Astfel, cea mai mare parte a orasenilor intervievati (47,9%) declara ca situatia economica a familiilor lor a ramas la fel ca in 2011.

Acestia sunt in special tinerii (cu varsta cuprinsa in intervalul 18-34 ani), cu studii peste medie si cu un venit lunar net/familie cuprins in intervalul 3001-5000 lei.

De asemenea, sunt cei care nu si-au modificat comportamentul de consum in ultimul an, care au consumat in perioada Sarbatorilor de Iarna la fel ca anul trecut.

Cu toate acestea, nu este deloc de neglijat procentul celor care afirma ca situatia economica actuala a familiei lor s-a inrautatit comparativ cu anul trecut (35,6%).

Ca si in cazul situatiei economice a tarii, cei care vad mai pregnant o inrautatire a situatiei economice a familiei sunt in special femei, cu varsta cuprinsa in intervalul 45-65 ani, cu studii medii si un venit lunar net mai mic de 2.000 lei/familie.

Citeste si:

Mai mult decat atat, acestia si-au schimbat comportamentul de consum pe parcursul anului trecut, fie cumparand aceleasi produse, dar in cantitate mai mica, fie cumparand produse mai ieftine si in cantitate mai mica.

Si pentru Sarbatorile de Iarna au fost foarte atenti la cheltuielile facute, stabilind un buget destinate acestei perioade, buget care a fost mai mic fata de anul trecut.

Exista insa si respondenti “fericiti” care pe parcursul anului 2012 au simtit o imbunatatire a situatiei lor economice (16,1%).

Acestia sunt, in special, barbati, cu varsta cuprinsa in intervalul 25-44 ani, cu studii superioare si cu un venit lunar net per familie mai mare de 5.000 lei.

In ceea ce priveste comportamentul de consum, 65,8% dintre persoanele intervievate afirma ca pe parcursul anului 2012, comparativ cu 2011, si-au schimbat obiceiurile de consum, fie cumparand aceleasi categorii de produse, dar in cantitate mai mica (34,0%), fie cumparand produse mai ieftine (21,3%).

Numai 8,5% dintre respondenti au cumparat aceleasi produse ca in 2011, dar in cantitate mai mare, in timp ce 2,0% au cumparat produse mai putine, dar “mai de calitate” si “mai sanatoase” (produse bio, eco etc.).

Exista totusi, un procent suficient de mare de oraseni (34,0%) care declara ca nu si-au modificat comportamentul de consum in anul 2012, comparativ cu anul 2011.

Mai mult decat atat, se inregistreaza o crestere semnificativa din punct de vedere statistic a celor care nu si-au schimbat stilul de viata de la un an la altul (34,0% in 2012, comparativ cu 22,5% in 2011).