Economistul Florin Citu critica politicile economice aplicate in ultimii ani in Romania, pentru ca "nu sunt transparente, nu sunt predictibile, dar mai ales nu entuziasmeaza pe nimeni". Intr-un articol pe blogul personal, fondatorul Florin Citu Advisory subliniaza ca entuziasmul pentru calea aleasa de Romania de cativa ani scade si cu el scad si banii care ar trebui sa finanteze cresterea economica.
"Este adevarat ca entuziasmul poate duce la decizii irationale si cu costuri mari pe termen lung. Dar nu este singura cale. “Cool heads” in functii de decizie pot mentine un nivel sanatos al entuziasmului pe termen lung", apreciaza Citu.

Citu prezinta doua grafice care surprind evolutia interesului investitorilor straini pentru Romania, pe baza tranzactiilor din piata valutara. Volumele cresc pe masura ce exista mai mult entuziasm pentru economia locala, dar entuziasmul nu este intretinut de sistemul bancar local.Al doilea grafic este mult mai relevant pentru ca se uita la piata monetara, unde "se face pretul banilor care mai departe sunt imprumutati in economie".

Economistul a subliniat ca sistemul bancar nu a fost niciodata cel care a sustinut prin propriile resurse economia, in perioada de entuziasm volumele tranzactiilor intre banci fiind aceleasi ca si acum. Dar atunci stocul de bani era mult mai mare pentru ca exista un interes crescut pentru Romania, exista incredere, exista speranta unui profit mai mare decat in alte tari.

"Ce vedem astazi este ca stocul de bani se apropie periculos de volumul tranzactiilor din piata interbancara. Acest lucru ne arata un adevar foarte dur: entuziasmul pentru calea aleasa de Romania de cativa ani scade si cu el scad si banii care ar trebui sa finanteze cresterea economica. In plus trebuie sa intelegem : banii conteaza pentru cresterea economica", apreciaza fondatorul Florin Citu Advisory.

"Daca vrem sa crestem trebuie sa regasim politici economice care sa-i faca din nou pe investitorii straini sa se uite la Romania. Trebuie sa aiba incredere si trebuie sa-i facem sa creada ca ce facem noi aici va crea profituri pentru ei mai mari decat in alte tari. Din punctul meu de vedere (si asa cum arata datele) politicile sociale nu sunt cele care-i entuziasmeaza pe investitorii straini", sustine Citu.

El ofera si cateva solutii: politica fiscala bazata pe reguli nu pe discretie, politica monetara cu o singura tinta si adoptarea cat mai rapid a unui program de reforme transparent si foarte detaliat de adoptare a monedei euro.

"Daca vrem sa-i entuziasmam pe straini trebuie mai intai sa gasim noi un proiect care sa ne entuziasmeze pe noi. Si in acest moment adoptarea euro este singurul proiect care poate face asta", spune Citu.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri