Linia de credit de la Banca Mondiala, disponibila de saptamana trecuta

Linia de credit de 1 miliard de euro atasata programului convenit in primavara anului trecut cu Banca Mondiala a devenit disponibila abia saptamana trecuta, cand autoritatile de la Bucuresti au finalizat preconditiile convenite, a declarat Francois Rantrua, country manager pentru Romania si Ungaria.

El a explicat ca linia de credit are un rol preventiv, deci nu va fi accesata decat in cazuri speciale, si nu a fost disponibila pana saptamana trecuta intrucat acordul prevedea mai multe etape pe care partea romana trebuia sa le parcurga, scrie Mediafax.

Una dintre principalele conditii ale acordului preventiv cu Banca Mondiala este reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Consiliul Directorilor Executivi ai Bancii Mondiale a aprobat in iunie acordarea unui imprumut in valoare de 1 miliard de euro catre statul roman, pentru politici de dezvoltare, cu optiune de amanare a tragerii.

Imprumutul vine in completarea asistentei financiare de tip preventiv acordata pe perioada 2011 - 2013 de catre FMI si UE.

Autoritatile romane pot opta intre a folosi partial sau integral acesti bani sau a nu utiliza banii din linia de credit.

Prin acordul negociat cu Banca Mondiala, Ministerul Finantelor a urmarit sa obtina o plasa de siguranta suplimentara de la institutia internationala sub forma unei linii de credit, care va ramane la dispozitia Romaniei timp de trei ani in cazul blocarii pietelor externe, la un cost de 0,25% pe an.

Romania are in derulare un acord stand-by pe care-l trateaza ca pe o intelegere de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru fonduri disponibile de 1,4 miliarde euro.

Acordurile cu institutiile financiare urmeaza programului de finantare de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri