Acest nou tip de impozit se va aplica in functie de suprafata terenului pe care cetateanul o are in proprietate, dar si in functie de calitatea acestuia si culturile care se afla pe el.

Impozitul se refera la persoanele fizice, care sunt in numar de 1.030.000 la nivelul intregii tari, acestia fiind subventionati de catre stat cu suma de 680 milioane euro.

Citeste mai mult despre aceasta tema pe Jurnalul.ro.

Cum au reactionat operatorii din turism

Operatorii din industria ospitalitatii sunt de acord cu introducerea impozitului forfetar, insa sustin ca acesta trebuie aplicat dupa o reteta bine gandita, in urma consultarilor cu mediul privat, scrie Adevarul.

Introducerea impozitului forfetar, aflata acum in analiza autoritatilor, va viza, daca va ajunge sa fie aplicata, doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri.

Ea a adaugat ca acest impozit, perceput ca procent din cifra de afaceri, va putea fi aplicat din semestrul al doilea, daca studiul privind impactul va fi finalizat in primul trimestru, va fi diferentiat pe sectoare si nu va fi perceput firmelor cu afaceri foarte mici.

Reactiile din partea celor vizati de acest impozit nu au intarziat sa apara. Operatorii din turism sustin ca impozitul forfetar ar pune pe picior de egalitate toate unitatile din aceasta industrie, insa se arata indignati de lipsa consultarilor autoritatilor cu mediul privat. Ei se tem ca o schema de impozitare facuta dupa ureche le-ar putea ruina afacerile.

Cat de solide sunt argumentele Guvernului?

Guvernul ar putea sa introduca in curand impozitul forfetar pentru anumite tipuri de servicii, aducand in sustinerea lui o serie de motive. Constatam insa ca aceste argumente sunt fragile si ne pot duce la gandul ca introducerea forfetarului "este exclusiv o masura politica, fara nicio fundamentare teoretica si economica".

Avocatul Madalin Niculeasa avertizeaza ca motivele folosite de Guvern (enumerate aici) pentru a sustine acest impozit sunt atat de generale incat releva faptul ca este exclusiv o masura politica, fara nicio fundamentare teoretica si economica.

"Eu inca astept ziua in care instanta constitutionala de la noi va incepe sa analizeze in profunzime, atat cantitativ, dar si calitativ sistemul de impuneri din Romania; ceea ce a facut Consiliul Constitutional in Franta", concluzioneaza Niculeasa.