Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat in editia de sambata seara a emisiunii "Exces de putere" de la Antena 3 ca, in viziunea sa, economia din Romania nu isi va reveni pana cand statul nu se va retrage din economie, potrivit Antena3.ro.

Intrebat de Adrian Ursu care este viziunea sa despre Oltchim, in perspectiva, ministrul Vosganian a subliniat ca, acesta nu trebuie sa ramana in proprietatea statului si nici nu trebuie inchis.

"Eu as vrea ca, in patru ani, sa facem curat. Statul sa ramana cu functia sa de reglementator si garant al liberei competitii si al proprietatii si sa nu mai fie actor economic decat numai cu o asumare politica clara, in cateva unitati energetice, poate la transporturi si in cateva componente ale industriei de Aparare. In rest, totul trebuie privatizat", a declarat Varujan Vosganian (foto).

Vosganian: NU vom mai privatiza resursele

In contradictie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara la sfarsitul lunii decembrie de anul trecut ca viitoarele privatizari ale unor companii de stat, precum Cupru Min, vor fi facute prin atragerea de parteneri, si nu prin vanzarea resurselor nationale.

"Am pornit de la conceptul de reindustrializare prin parteneri privati sau prin privatizari, cum sunt Oltchim si Cupru Min. Unde vorbim de zacaminte, trebuie sa fie parteneriate, iar nu vanzarea resurselor", a afirmat Vosganian dupa ce a preluat conducerea ministerului de la fostul detinator, Daniel Chitoiu.

In privinta Cupru Min, el a adaugat ca viitoarea privazizare ar putea fi facuta prin parteneriat, astfel incat statul sa contribuie cu resursele de cupru sau cu infrastructura, iar partenerul strain cu fonduri.

"Fiecare din parti isi aduce contributia, partea romana poate aduce resursa sau o infrastructura deja existenta, iar partenerul sau partenerii, investitiile si modernizarile tehnologice", a apreciat ministrul Economiei.

Producatorul de cupru Cupru Min Abrud a fost oferit la vanzare cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprita, in prima parte a acestui an, din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International.

Fie ca ministri s-au numit Ion Ariton ori Daniel Chitoiu, 2012 a fost anul faptelor si al argumentelor anti-proprietate privata. Chiar si Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au decis sa amane privatizarea CFR Marfa si listarea pe Bursa a 10% din Transgaz (TGN), argumentul fiind practic acelasi vehiculat in ultimul deceniu: "nu este momentul prielnic".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cine sunt ministrii responsabili pentru prejudiciul de la Rompetrol