"Nu excludem un avans de peste 1% pentru 2013, in conditiile in care se va observa o accelerare a intrarilor de fonduri europene si o contributie mai puternicã decat cea estimata a productiei agricole, respectiv un avans de la un an la altul, de peste 20%. Totodata, plafonarea exporturilor si a productiei industriale cumulate cu o evolutie timida a cererii interne completeazã imaginea unei economii care va avansa sub potential in urmatorii doi ani", a declarat Constantin Coman, country manager Coface Romania.

Pentru anul trecut Coface estimeaza un avans al PIB de maxim 0,5%.

Compania anticipeaza pentru acest an un deficit comercial in crestere cu aproximativ 6% din PIB, pe fondul unui avans al importurilor mai rapid decat dinamica exporturilor.

"Gradul ridicat de concentrare al investitiilor straine dinspre zona euro si sursele de finantare ale deficitului de cont curent ridica semne de intrebare privind sustenabilitatea echilibrarii balantei de plati", avertizeaza Coface.

Citeste si:

In ceea ce priveste politica monetara, Coface noteaza ca inflatia anuala are o evolutie fluctuanta sub influenta unor factori care nu pot fi controlati prin politica monetara. Inflatia anuala la sfarsitul lunii noiembrie 2012 a scazut la 4,6%, iar la sfarsitul anului a fost de 4,95%.

Avand in vedere evolutia principalilor indicatori macroeconomici Coface a mentinut ratingul Romaniei la nivelul "B", printre cele mai scazute din Europa Centrala si de Est, alaturi de cel din Croatia si Ungaria. Un rating inferior a fost atribuit Ciprului, respectiv "C".

"Calificativul de risc de tara (ianuarie 2013) B - clasa de risc care indica un mediu economic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac", se arata intr-un comunicat al Coface.

Guvernul a revizuit in scadere, in urma discutiilor cu FMI, prognoza privind Produsul Intern Brut si cresterea economica pentru acest an, comparativ cu declaratiile oficiale anterioare, noua tinta pentru avansul PIB fiind in prezent de 1,6%, fata de "abordarea prudenta" de 1,8% din urma cu zece zile.