Bugetul general consolidat a inregistrat anul trecut un deficit de 14,8 miliarde lei, respectiv 2,52% din PIB, usor peste tintele stabilite cu Fondul Monetar International, de 14,66 miliarde lei si 2,4% din PIB, Finantele aratand ca la nivel relativ diferenta a provenit din revizuirea PIB, scrie Mediafax.
"Procesul de consolidare fiscala a continuat in anul 2012, deficitul bugetar diminuandu-se cu peste 40% fata de 2011, de la 4,3% din PIB la 2,5%. Au fost inregistrate influente negative suplimentare asupra deficitului bugetar din cauza blocarii temporare a rambursarilor fondurilor europene ca urmare a deficientelor constatate in anii anteriori (0,2% din PIB) si din cauza revizuirii descrescatoare a PIB-ului nominal (0,1% din PIB)", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat pe anul 2012 s-a incheiat cu un deficit de 14,8 miliarde lei fata de 23,9 miliarde lei realizat in anul precedent.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 193,1 miliarde lei, reprezentand 33,0% din PIB, au fost cu 6,2% mai mari fata de anul precedent in termeni nominali si cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 8,9% fata de anul precedent, evolutii favorabile inregistrandu-se la impozit pe venit (+9,9%), taxa pe valoarea adaugata (+5,4%), accize (+6,0%), impozit pe profit (+5,3%).

Veniturile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut, de asemenea, semnificativ datorita colectarii, incepand cu anul 2012, a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, conform OUG nr. 77/2011.

Comparativ cu anul anterior, veniturile nefiscale au crescut la bugetul de stat cu 6,7% si la bugetele locale cu 10%, dar pe ansamblul bugetului general consolidat s-au diminuat cu 1,3%, ca urmare a scaderii cu 5,4% fata de anul precedent a incasarilor institutiilor autofinantate.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate cu 2,1 %.

Contributiile de asigurari au fost in suma de 50,6 miliarde lei, in crestere cu 2,0% fata de anul precedent.
Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au fost de 8,0 miliarde lei, in crestere cu 30,6% fata de anul precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 207,9 miliarde lei, reprezentand 35,5% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 1,0% fata de anul precedent, dar ca pondere in PIB s-au redus cu 1,5 puncte procentuale.

S-au inregistrat cresteri fata de anul 2011, in principal, la proiectele finantate din fonduri UE cu 22,5%, dobanzi cu 20,6%, bunuri si servicii cu 8,4%.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut la administratiile locale, precum si la fondul national de sanatate ca urmare a platilor facute pentru servicii medicale si medicamente.

Cheltuielile de personal au crescut cu 6,2%, fata de anul precedent, cresterea inregistrandu-se, in principal, datorita revenirii cu 8% a salariilor personalului bugetar incepand cu luna iulie 2012 si a acordarii unor drepturi salariale in urma unor hotarari judecatoresti. Cheltuielile de personal au insumat 7% din PIB.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 35,5 miliarde lei (6,1% din PIB).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri