29 Ianuarie 2013

Ce este si cum va fi platita coplata: NU va depasi valoarea de 10 lei!



Cuantumul aferent coplatii care va fi perceputa la momentul externarii din spital se va ridica la maximum 10 lei, a declarat premierul Victor Ponta.

"De la 1 martie, odata cu pachetul de baza, ne-am obligat sa introducem, doar pentru internari - deci nu este vorba de consultari, medici de familie si medicina de urgenta -, la momentul externarii din spital, o coplata intr-o suma modica. Asta inseamna, din ceea ce noi am discutat si au discutat expertii Ministerului Sanatatii, maxim 10 lei", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Pacientul va plati din luna martie a acestui an o suma modica (coplata) pentru servicii asigurate in spitale,cu exceptia celor de urgenta, conform scrisoarii de intentie convenita de Guvern cu FMI.

"In vederea rezolvarii dezechilibrelor financiare din sectorul de sanatate, suntem hotarariti sa aplicam urmatoarele masuri: In martie 2013, vom incepe introducerea coplatii, reprezentand o suma fixa modesta in functie de serviciile furnizate, in sectorul spitalicesc, exceptand serviciile de urgenta; vom continua sa revizuim lista medicamentelor compensate si vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare si cresterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii", se arata in document.

Guvernul a amanat de mai multe ori introducerea coplatii in sanatate.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, luni, ca masura coplatii in sistemul sanitar va fi implementata cu o "valoare modesta", doar in sistemul spitalicesc, incepand cu 1 martie 2013, la momentul externarii.

"In urma discutiilor cu FMI, am ajuns la concluzia ca putem sa introducem numai limitat si pentru o perioada de timp - ca sa putem sa controlam costurile din sectorul cel mai cheltuitor, si anume sectorul spitalicesc - o coplata care, asa cum am convenit cu FMI, sa aiba o valoare modesta, in sensul in care ea sa fie utilizata strict pentru controlul costurilor. Adica, sa stim cum se intra, cum se utilizeaza si cum
se iese din sistem", a explicat ministrul Sanatatii.
Cum va fi aplicata coplata Coplata modica doar la nivelul spitalului, acceptata de Fondul Monetar International (FMI), reprezinta un mecanism de control al internarilor nejustificate sau fictive si al raportarilor false, precizeaza Ministrul Sanatatii (MS).

"Legislatia in vigoare prevede implementarea mecanismului de coplata, conform Legii 220/2011 privind modificarea Legii 95/2006. Aceasta prevedere a facut parte din conditionalitatile discutate si stabilite cu organismele internationale (FMI, BM si CE), inca din anii precedenti. In acest context, s-a decis in urma discutiilor cu FMI, la propunerea Ministerului Sanatatii, FMI a acceptat introducerea unei coplati modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internarilor nejustificate, fictive si a raportarilor false", se arata intr-un comunicat remis de MS.

Ministerul precizeaza ca aceasta forma de coplata va fi aplicata numai in spitale, acolo unde si costurile sunt mai mari, comparativ cu medicina primara. In acest caz, coplata va fi platita la externare.

Coplata nu va fi aplicata serviciilor de urgenta, in ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau ii cazul analizelor medicale, precum si persoanelor exceptate prin lege, cum ar fi copiii, gravidele, pensionarii cu mai putin de 740 de lei pe luna, bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, daca nu realizeaza venituri din munca, si veteranii de razboi, se mai arata in comunicat.

Cuantumul modic al sumelor si regulamentul de aplicare ale mecanismului vor fi stabilite in normele la contractul-cadru, privind acordarea asistentei medicale, potrivit MS.



Citeste si