Infograficul care arata cine a cotizat cel mai mult la bugetul UE

O treime din statele membre ale Uniunii Europene cotizeaza mai mult decat beneficiaza la bugetul UE, conform infograficului de mai jos. Afla cat de mult plateste germanul si fancezul de rand pentru a finanta alte state mai putin dezvoltate. Unde se situeaza Romania?

Potrivit datelor Eurostat din 2011, 9 state din 27 aveau o contributie neta pozitiva la bugetul Uniunii Europene, in timp ce 18 aveau o contributie negativa.

O contributie pozitiva inseamna ca respectiva tara a virat mai multi bani la bugetul UE decat a primit prin intermediul fondurilor europene. Practic, 18 state, printre care si Romania, au beneficiat mai mult de pe urma banilor europeni, in timp ce respectivele 9 tari care au avut in 2011 o contributie negativa au cotizat mai mult comparativ cu nivelul beneficiilor.

Printre cetatenii care au beneficiat cel mai mult de pe urma bugetului UE se numara si romanii, fiecare locuitor avand un beneficiu net de 72 euro.

Vecinii nostri bulgarii beneficiaza in medie de 103 euro pe locuitor, conform datelor pe 2011, in timp ce lituanienii si luxembourghezii beneficiaza cel mai mult de pe urma bugetului UE. Fiecare lituanian a primit in medie de la bugetul UE 457 euro, iar luxemburghezul de rand a beneficiat de 2480 euro.

Dintre statele contributoare net la fondurile Uniunii Europene, Suedia, Danemarca si Olanda cotizeaza cel mai mult, urmate de economii mari precum Germania, Italia, Marea Britanie si Franta.

Germanul de rand contribuie in medie cu 92 euro la bugetul UE, iar francezul cu 75 euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri