Dupa cum arata graficul de mai jos, investitiile straine directe au atins un maxim de aproape 9,5 miliarde euro in 2008, dupa care a urmat un declin abrupt pana la valoarea de 1,6 miliarde euro de anul trecut.

Dupa cum sperau guvernantii si analistii, 2012 trebuia sa fie anul de cotitura in privinta ISD-urilor, insa trendul de inversare nu s-a confirmat. Scenariul mai pesimist ar fi ca interesul investitorilor pentru Romania sa fi scazut aproape de zero, iar valoarea acestora sa ramana pentru mai multi ani la cote derizorii.

Ce se poate face pentru inversarea trendului?

Potrivit economistului sef al Volksbank Romania, Melania Hancila, trendul trebuie sa fie inversat cu eforturi din partea autoritatilor, adica prin mentinerea unei politici fiscale previzibile, a stabilitatii politice si prin programe de stimulare a ISD-urilor.

"O masura importanta pentru stimularea investitiilor straine, dar din pacate neglijata, este cea de investire in infrastructura. Insa, investitiile statului in acest sens sunt pe un trend de scadere", a spus, pentru wall-street.ro, Melania Hancila.

Alte masuri prin care pot fi stimulate investitiile straine ar mai fi scaderea taxelor si impozitelor, imbunatatirea sistemului judiciar sau intarirea drepturilor de proprietate.

De ce era usor de anticipat scaderea investitiilor straine?

Melania Hancila a subliniat ca tendinta negativa a investitiilor straine directe nu ar trebui sa ne mire, avand in vedere ca Romania a alunecat semnificativ in topul Ease of Doing Business, ceea ce inseamna ca s-au deteriorat chiar indicatorii cei mai importanti la care se uita un investitor strain.

Daca in 2010, tara noastra ocupa locul 54 in acest top, in 2011 a cazut pe 56, iar in 2012 a coborat pana pe 72. Clasamentul Ease of Doing Business ia in calcul o serie de indicatori foarte utili pentru antreprenorii care vor sa faca afaceri in Romania: numarul de zile in care se deschide o stire, accesul la energie, protejarea drepturilor de proprietate, birocratia sistemului fiscal sau reglementarile in ceea ce priveste insolventa.

Citeste si:

"Romania are o problema in ceea ce priveste infractionalitatea economica, care nu este pedepsita pe cat ar trebui. In plus, oamenii de afaceri au greutati recuperarea creantelor si de accea investitorii straini sunt descurajati sa vina in tara noastra", a concluzionat Hancila.

Romania, un pitic intre economiile de talie medie din Europa

Tendinta de scadere a ISD-urilor este o realitate si la nivel global, dupa ce valoarea acestora a coborat anul trecut cu 18%, pana la un total estimat de 1,3 trilioane dolari, potrivit datelor Organizatiei Natiunilor Unite. Fragilitatea macroeconomica si instabilitatea politica de anul trecut sunt principalii factori care au dus la aceasta scadere.

Totusi, pentru prima data in istorie investitiile straine in economiile emergente le-au depasit pe cele din statele dezvoltate. Diferenta a fost de 130 miliarde dolari, ea fiind generata prabusirea ISD din marile economii ale lumii. Astfel, SUA si tarile din vestul Europei au ajuns la niveluri ultima data intalnite acum zece ani.

Unse se claseaza insa Romania in liga economiilor de talie mica si medie din Europa? Comparativ cu cele patru tari din graficul de mai jos, economia Romaniei este un pitic care de abia a reusit sa atraga interesul investitorilor straini.

Chiar si Grecia, o economie ocolita de investitori dupa dezastrul cauzat de criza datoriilor, a inceput sa isi revina, ajungand la 2,6 miliarde dolari atrase in 2012, conform estimarilor, peste nivelul raportat de Romania.

Nici cu Polonia nu avem sanse sa ne comparam, desi si economia ei a marcat anul trecut o contractie a ISD-urilor, pana la 4,1 miliarde dolari.