Premierul Victor Ponta i-a felicitat pe ministrii Muncii si Fondurilor Europene pentru deblocarea POSDRU si le-a cerut sa continue cu intarirea regulilor de control, aratand ca vor exista "nemultumiri la beneficiari", dar Guvernul nu poate risca o noua blocare a POSDRU pentru ca unii s-au "lacomit".
Ponta a subliniat ca vor urma alte misiuni de audit pentru POSDRU, iar imbunatatirea mecanismelor de control este importanta, anunta Mediafax.

"Daca ne culcam pe o ureche, ca am deblocat POSDRU, si nu mergem mai departe, cu taierea acelor proiecte - sa nu spun eu cum sunt, alea exagerate - cu intarirea regulilor de control, o sa ne trezim ca iarasi avem probleme. Deci, va rog frumos pe ambii ministri, va felicit ca ati reusit deblocarea POSDRU, dar atentie si concentrare maxima sa contiunam programul de indreptare a problemelor anterioare. O sa fie nemultumiri de la beneficiari, asta e, daca au facut proiecte gresite sau daca si-au dat prea multi bani pentru munca prea putina, ne asumam aceste nemultumiri, dar nu ne asumam sa ne trezim iar cu POSDRU blocat pentru ca unii s-au lacomit prea mult la banii aceia", a spus Ponta, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern.

Reprezentantii Uniunii Europene au decis, in urma cu o saptamana, deblocarea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si reluarea platilor catre Romania, in urma misiunii de audit organizata in perioada 29 ianuarie-1 februarie 2013.

In acest context, Comisia Europeana va relua platile catre Romania, pentru cererile de rambursare transmise in luna decembrie 2012, in valoare de 148 milioane de euro, dar cu aplicarea unor corectii financiare temporare de 25%.

Platile aferente POSDRU au fost suspendate in vara anului trecut, pentru nereguli identificate in atribuirea anterioara si derularea unor proiecte

Sa nu ne culcam pe o ureche: urmeaza inca 2 misiuni de audit

"E un lucru bun (deblocarea POSDRU - n.r.). Stirea trebuie insa "citita" in "cheia" corespunzatoare, adica cu moderatie si nu cu frenezia entuziasta a interpretarilor in genul <s-au remediat toate problemele semnalate de catre Curtea de Audit>", a declarat pentru wall-street.ro, Cristina Ana (foto), avocat senior si coordonatorul departamentului de Fonduri Structurale din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii.

Ea precizeaza ca deblocarea se refera la reluarea de catre Comisia Europeana a platilor pentru cererile de rambursare transmise in luna decembrie 2012, in valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corectiilor financiare temporare de 25%.

In cursul anului 2013, CE va efectua alte doua misiuni de verificare pentru POSDRU, in scopul ridicarii corectiilor financiare temporare de 25% aplicate cheltuielilor pe care Romania le va solicita Comisiei Europene pentru rambursare.

"Este important acum, pentru beneficiarii POSDRU care asteapta de mult timp efectuarea platilor, calendarul pe care-l vor stabili autoritatile in efectuarea acestor plati, unii beneficiari fiind in pericol de insolventa", avertizeaza Cristina Ana.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri