Ministrul Energiei, Constantin Nita, se declara nemultumit de programele de eficientizare prezentate pentru activitatile de la Complexul Energetic Hunedoara si de la Societatea Nationala a Huilei si nu exclude o posibila schimbare a echipei manageriale la cele doua societati.
Ministrul Energiei, Constantin Nita, s-a aflat, vineri, in Valea Jiului, pentru a analiza activitatea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) si a Societatii Nationale a Huilei, scrie Mediafax.

Nita a declarat, la finalul intalnirii, ca este nemultumit de programul de eficientizare pe care i l-au prezentat directorii generali de la cele doua societati.

"Nu sunt multumit, dar sper sa se imbunatateasca. De exemplu, in abordarea programului de investitii si restructurare a cheltuileilor nu s-a pornit de acolo de unde este baza, adica de la pretul materiei prime. Deci, daca nu retehnologizezi minele, nu ai cum sa faci eficienta productia de energie electrica. Sunt si alte multe lucruri legate de structura costurilor, de eliminarea risipei, stoparea furturilor si asa mai departe, sunt multe", a spus Nita.

Potrivit sursei citate, in conditiile actuale nu este exclusa schimbarea echipei manageriale de la Complexul Energetic Hunedoara si de la Societatea Nationala a Huilei.

"Totul este posibil. In viata intotdeauna sunt multe necunoscute", a raspuns ministrul Energiei, intrebat daca ia in calcul schimbarea directorilor generali.

"Constat ca exista o anumita diferenta de opinie intre minerit si cei care produc energie, ceea ce nu mi se pare corect. Atunci va trebui sa vedem care e cea mai buna solutie, lasam un director de la energie sau punem unul de la minerit, in asa fel incit sa cream un echilibru care sa conduca la un management eficient, si nu la un management care toata ziua sa se bata pe scaune. Nu asta ma intereseaza pe mine", a afirmat ministrul Energiei.

Prezent la intalnirea cu administratia CEH si a Ministerului Energiei, presedintele sindicatului "Muntele", Petre Nica, s-a declarat si el nemultumit de programul de eficientizare prezentat de administratie.

"Conducerea SNH a prezentat un plan pe care, sincer sa va spun, nu am avut timp sa-l aprofundez, dar, daca eu as fi ministru si mi s-ar prezenta un astfel de plan, in minutul doi as da dispozitie sa il inlocuiesc pe cel care l-a intocmit", a declarat Petre Nica, liderul minerilor din Valea Jiului.

Ministrul Economiei, Constantin Nita, a precizat ca dupa ce SNH va fuziona cu CEH vor exista doua componente de investitii, respectiv retehnologizarea unitatilor miniere si desulfurarea din sectorul termocentralelor de la Mintia si Paroseni.

Nita a spus ca pentru retehnologizarea celor patru unitati miniere ce vor fi incluse in CEH este necesar un buget de 60 de milioane de euro, bani ce trebuie sa provina din aportul propriu al societatii.

"Nu este viabila aceasta solutie. Cert este ca singura sursa pentru investitii este sursa proprie si anume productia marfa vanduta. In acest context este clar ca noi va trebui sa vindem carbunele cat mai scump pana la momentul fuziunii pentru a incerca sa generam profit. In momentul de fata nu este posibil, nu are rost sa ne imbatam cu apa rece. Pretul cu care se produce gigacaloria astazi este undeva la 104-105 lei si o vindem cu 69. Pentru un elev de clasa I este clar ca oricare gigacalorie produsa produce si pierdere", a spus Petre Nica despre solutia prezenata de ministru ca obiectiv de eficientizare a CEH.

Societatea Nationala a Huilei are in subordine patru unitati miniere - Lonea, Livezeni, Lupeni si Vulcan, care pana la jumatatea anului 2013 trebuie sa fuzioneze cu Complexul Energetic Hunedoara, format deocamdata din cele doua termocentrale - Mintia si Paroseni.

Ministrul Constantin Nita s-a intalnit la sediul Societatii Nationale a Huilei din Petrosani cu reprezentantii celor doua structuri energetice, dar si cu prefectul si presedintele Consiliului Judetean Hunedoara si cu parlamentari ai USL.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri