Presedintele Traian Basescu a oferit in weekend o mostra a modului in care se formeaza perceptiile cu privire la inflatie. Intentionat sau nu, seful statului a remarcat ca preturile au crescut semnificativ. Insa, potrivit economistilor, sentimentul cumparatorilor poate fi usor influentat in Romania, tara unde ponderea produselor alimentare in cosul de consum este ridicata.
La sfarsitul rundei de cumparaturi dintr-un supermarket din Capitala, Traian Basescu a declarat reporterilor ca tot ce vrea sa declare este ca au crescut preturile, insa nu Guvernul este de vina pentru acest lucru, intrucat "nu Guvernul vinde legume si fructe in hipermarket".

Totusi, declaratii precum cele facute de un sef de stat cu privire la scumpirile observate pot duce la cresterea asteptarilor inflationiste, fenomen de care se teme cel mai mult Banca Nationala.

In mod normal, inflatia din ianuarie (ultima cifra publicata de INS) nu ar trebui sa ne ingrijoreze, preturile majorandu-se in medie cu 1,34%.

Totusi, in ceea ce priveste marfurile alimentele, preturile au urcat cu 1,2%, iar cele mai mari majorari au fost inregistrate la cartofi si fructe proaspete - 8,84%, respectiv 4,61%.

In plus, marfurile nealimentare s-au scumpit si mai mult, in medie cu 2%, energia electrica, cu o scumpire de 10,3%, si tigarile, cu 3,56%, avand cea mai puternica influenta.

In medie, scumpirile nu sunt mari si erau de asteptat la inceput de an, singurele amenintari venind din partea preturilor la fructe si legume, adica exact ce a cumparat de la supermarket presedintele.

"Uitati-va aici, ceapa romaneasca, era mai frumoasa ca aia din import. Lamaile nu-s romanesti, morcovul romanesc - acolo unde era cu eticheta - si ridichi, n-am luat d-alea curatate, ci d-astea romanesti... imi plac", a spus Basescu, la iesire din supermarket.

Chiar daca declaratia presedintelui a fost intentionata, pentru a atrage atentia asupra pericolului inflatiei, sau a fost o simpla dezvaluire a perceptiei "unui om de rand", economistii ne avertizeaza ca marfurile alimentare au in Romania o pondere mult prea mare comparativ cu alte tari occidentale.

Potrivit noului cos de consum pe care INS in foloseste incepand cu acest an, marfurile alimentare au pondere de aproape 38%, cosul fiind construit pe baza consumului realizat de gospodarii in anul 2011.

"Tinand cont de aceasta pondere mare a marfurilor alimentare si de faptul ca in Romania vorbim si de consumatori cu venituri reduse, scumpirile au un impact mai mare asupra omului de rand si de aceea perceptiile cu privire la inflatie pot fi deformate", a declarat pentru wall-street.ro un economist de la o banca cu capital strain.

El a remarcat insa ca, daca ne uitam doar la fructe si legume, preturile au crescut cu 20-30% fata de anul trecut.

1. Credeti ca declaratiile sefului statului despre scumpirile din supermarket sunt indreptatite?

2. Care este perceptia dumneavoastra in ceea ce priveste scumpirile din ultimele luni?



Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri