Vosganian: Noul proprietar al Mechel reporneste productia la Targoviste si Buzau

Noul proprietar al fostelor combinatelor siderurgice din Romania ale grupului rus Mechel, firma Invest Nikarom, va reporni in luna martie productia la unitatile din Targoviste si Buzau si ar putea lua in calcul revanzarea unitatilor din Braila si Campia Turzii, daca va gasi cumparatori.

"Actionarul a spus urmatoarele: la inceputul lunii martie vor reporni unitatile de la Targoviste si Buzau, care reprezinta 80% din capacitatile de productie ale Mechel din Romania. Domnul Chumakov m-a asigurat ca are in vedere atragerea de investitii pentru aceste combinate. Laminorul Braila si Campia Turzii vor fi supuse unui proces de reorganizare si, in functie de rezultate, se va discuta si numarul de salariati care vor fi reintegrati. Actionarul nu a exclus si posibilitatea unor disponibilizari, dar a pus-o in contextul reusitei acestei strategii (...) si nici ipoteza ca daca va exista un investitor care sa le preia sa le vanda", a afirmat vineri Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, citat de Mediafax.

Vosganian s-a intalnit vineri cu Viktor Chumakov, unul dintre asociatii firmei Invest Nikarom, care a preluat pentru suma simbolica de 52 de euro toate cele cinci combinate siderurgice din Romania detinute anterior de grupul rus Mechel.

Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.

Firma Invest Nikarom, inregistrata in Romania, are ca asociati in parti egale pe Chumakov Victor (58 de ani) si Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetatenie rusa.

Potrivit lui Vosganian, industria siderurgica romaneasca a fost printre cele mai afectate de criza economica, iar intre 2008-2012 a pierdut circa o treime din capacitatile de productie.

De asemenea, productia de otel in Romania a scazut de la 5 la 3 milioane de tone, iar aproximtiv 10.000 locuri de munca din aceasta industrie au disparut.

Combinatele detinute anterior de Mechel dispun de o capacitate de productie de 1 milion tone de otel anual si au circa 4.000 de salariati, a precizat ministrul.

Combinatul siderurgic Mechel Targoviste a cerut marti intrarea in insolventa, intr-un dosar inregistrat la Tribunalul Dambovita.

Premierul Victor Ponta a promis, miercuri, sprijinul Guvernului pentru orice nou investitor care sa salveze uzinele din Romania apartinand companiei Mechel.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Lider ALDE, despre suspendarea presedintelui Klaus Iohannis
Setari Cookie-uri