19 Mai 2006

Realizari spre zero la Finante



Dupa opt luni de mandat, un bilant succint al activitatii ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, arata putine realizari si cistiguri obtinute paradoxal in urma unor esecuri
Pe de alta parte, ministrul a dat dovada de curaj in momente-cheie. Ar fi vorba despre momentul in care Comisia Europeana a cerut Romaniei majorarea TVA sau cel in care a intrerupt privatizarea CEC dupa ce ofertantii au venit cu sume derizorii.

In scurta perioada scursa de la investirea in functie, Vladescu s-a aflat in centrul unor crize, precum cea generata de aranjarea bugetului pentru 2006 sau momentele de tensiune de dupa intreruperea acordului cu FMI.

Prietenul lui Tariceanu

Sebastian Vladescu a fost numit in functie in august 2005 in locul lui Ionut Popescu, dat jos pe motiv ca n-a reusit sa popularizeze cota unica. Noul ministru a fost, la acea vreme, acuzat ca a ajuns in Guvern datorita prieteniei si a bunelor relatii de afaceri cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Nu a facut strategia fiscala

Cind s-a instalat la Finante, subiectul preferat al noului ministru era strategia fiscala multianuala, un deziderat mai vechi al mediului de afaceri.

„Nu avem o strategie fiscala“, spune si acum Vladescu. In lipsa acestui document, singurul lucru pe care l-a putut folosi ministrul pentru a da senzatia de stabilitate fiscala, macar la nivel declarativ, a fost cota unica de 16%. A fost replica pe care a utilizat-o cind s-au majorat impozitele la 1 ianuarie si nu numai.

Un esec transformat in cistig

La sfirsitul anului trecut, Vladescu se pregatea sa-si puna propriul Cod fiscal pe Monitorul Oficial. A esuat. Un nou Cod fiscal n-a mai intrat in vigoare. Ba mai mult, Codul se discuta inca la aceasta ora. Vladescu a schimbat din mers tactica. A mutat data intrarii in vigoare a noului Cod la 1 ianuarie 2007. Nu a avut curaj sa anunte aceasta mutare, cel care a facut-o public fiind senatorul Varujan Vosganian. Aceasta miscare i-a dat insa ocazia sa declare stabilitatea fiscala in Romania.

Faptul care s-a amintit cel mai putin este ca actualul Cod apartine ministrului dat afara pentru ca n-a facut imagine cotei unice.



Citeste si