Investitorii din pietele internationale au dat de inteles ca rezultatele alegerilor nu sunt pe placul lor, iar Moody's chiar a amenintat Italia cu o taiere de rating. De asemenea, politicienii europeni se tem de o intoarcere a crizei in zona euro, potrivit Der Spiegel, care acorda titlul de clovni lui Berlusconi si Grillo.

Coalitia de stanga condusa de catre Pier Luigi Bersani a obtinut 29,5% din voturi in Camera Deputatilor si a obtinut majoritatea (340 din cele 630 de mandate) multumita unui sistem care acorda 54% din mandate formatiunii care se claseaza pe primul loc.

Insa, in Senat, unde prima majoritatii este acordata la nivelul fiecarei regiuni in parte, rezultatele prezinta coalitiile de centru si de stanga foarte departe de o majoritate absoluta de 158 de mandate. In ceea ce priveste scorurile, stanga lui Pier Luigi Bersani (foto dreapta) a obtinut 31,63% din voturi, iar dreapta lui Berlusconi (foto stanga) 30,71%. Pe a treia pozitie s-a clasat fostului actor de comedie "Beppe" Grillo (foto mijloc), un personaj destul de controversat si aparent similar din punct de vedere al impactului media si politic cu binecunoscutul Dan Diaconescu, prezent pe plaiurile mioritice.

Potrivit XTB Romania, fragmentarea rezultata in urma alegerilor din Italia survine intr-o perioada plina de provocari, de la intrebarile cu privire la politica monetara a Federal Reserve pana la reducerile automate de cheltuieli publice din SUA.

Analistii XTB considera ca euro ar putea fi mai putin atragator in acest context, in timp ce investitiile in pietele de capital ar putea fi tratate cu mai multa prudenta, insa efectele s-ar putea rasfrange si asupra Romaniei daca situatia va degenera si instabilitatea politica va continua in a treia mare economie a Europei.

Andrei Radulescu, analist al Broker Cluj, considera ca tensiunile din Italia s-ar putea reflecta asupra costurilor de finantare, chiar si pentru Romania, dar si in ceea ce priveste climatul investitional. "Trebuie sa tinem cont ca Italia este destul de prezenta in ceea ce priveste investitiile in Romania", a spus Radulescu.