Romania se va putea integra mai repede in Europa si ii va fi cu atat mai bine cu cat presedintele Traian Basescu va tacea si nu va mai facea scandal, deoarece acesta a ratat toate obiectivele pe care si le-a propus si a inregistrat doar un esec pe linie, a declarat premierul Victor Ponta, scrie Mediafax.
[Update] Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat Romania nu trebuie sa renunte la aderarea la spatiul Schengen, ci la ministrul de Externe, Titus Corlatean, care a facut declaratii "iresponsabile".

El a spus ca Romania a cheltuit deja o multime de bani pentru a indeplini conditiile aderarii la spatiul Schengen, insa USL a dat ocazia statelor europene, prin atacarea statului de drept vara trecuta, sa aiba motive sa lege MCV de intrarea in Schengen.

"Am cheltuit din bani europeni si din bani publici peste 1,3 miliarde euro pentru a ne securiza frontierele. Am avut cea mai mare facilitate Schengen din istoria Uniunii Europene, respectiv 670 milioane de euro, pe care i-am absorbit toti. S-au adaugat 500 de milioane de euro din bugetul de stat pentru contractul EADS, plus 300 de milioane de euro reprezentand fonduri de preaderare, pe PHARE. Din pacate, este legata in mod incorect aderarea la Schengen de MCV. Dar aici vinovat e USL, pentru ca le-a dat acestor state in vara, cand au atacat statul de drept, ocazia sa aiba motive sa lege MCV de intrarea in Schengen", a spus Vasile Blaga.

"Legat de reactia domnului presedinte Basescu, cred ca de cate ori tace si nu mai face scandal de atatea ori este mai bine pentru Romania, pentru ca in cei 9 ani in care domnul presedinte Basescu s-a ocupat, mai mult sau mai putin constitutional, de relatiile Romaniei in Europa a ratat absolut toate tintele: avem MCV in continuare, nu am intrat in Schengen, nu suntem nici macar aproape de euro, deci esec pe linie pentru domnul presedinte Basescu. Cu cat tace si cu cat face mai putin scandal, cu atat Guvernul Romaniei si Romania au sanse sa se integreze mai repede si mai bine in Europa. Scandalul din ultimii 8-9 ani ne-a adus doar esec, cred ca acum Guvernul trebuie sa aiba o alta strategie, mai eficienta si mai demna privind relatiile noastre europene", a spus premierul Victor Ponta.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca o eventuala noua decizie de amanare a aderarii Romaniei la Schengen la Consiliul JAI de saptamana viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata si doar sa astepte o invitatie de la UE.

Intr-o precizare a purtatorului de cuvant al sefului statului se arata ca afirmatiile ministrului Titus Corlatean potrivit carora, in cazul in care aderarea Romaniei la spatiul Schengen va fi amanata din nou cu prilejul Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 7-8 martie, Romania nu mai este interesata de acest proces, "reprezinta strict opinia personala a ministrului Afacerilor Externe si pot fi considerate cel mult o propunere de pozitionare".

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, se delimiteaza de aceste afirmatii si reitereaza faptul ca Romania isi mentine intregul interes pentru aderarea la spatiul Schengen cat mai curand", precizeaza Bogdan Oprea.

De asemenea, presedintele Traian Basescu il invita pe ministrul Titus Corlatean "sa renunte la afirmatii de acest gen pentru a nu crea o perceptie falsa in randul statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la agenda europeana a Romaniei".

Seful statului "ii cere, in schimb, sa actioneze pentru indeplinirea cu prioritate a tututor conditiilor directe si indirecte legate de acest proces".

Vineri seara, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania are semnale ca exista o mare probabilitate ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen sa fie din nou amanata, pentru luna octombrie, la solicitarea unei tari sau a doua state care nu vor bloca aderarea, ci vor cere ca decizia sa fie luata in toamna.

"Presedintele stie foarte bine politica europeana, cum incep sa stiu acum- si stie foarte bine - ca decizia care se va lua miercuri privind Schengen-ul nu are legatura cu nimic din ce se intampla in Romania. Are legatura, in cele din urma, cu modul in care ministrii de Interne si anumite guverne vad fata de propria lor opinie publica aceasta idee raspandita de mass-media europeana, ca se ridica Schengen si o sa vina toti romanii si bulgarii. Nu-i corecta perceptia. Pana la urma, decizia care se va lua miercuri e o decizie politica, este luata de niste ministri politici din niste guverne politice. Asa incat, scrisoarea dintre noi a fost un joc intern, n-are nicio legatura", a spus Ponta.

Intrebat daca acest lucru inseamna ca decizia care va fi luata miercuri este ca Romaniei nu i se va accepta aderarea la Schengen, Ponta a raspuns ca exista opinia unei tari sau a doua tari din spatiul Schengen care nu vor bloca intrarea, dar care vor cere ca decizia sa fie luata in urmatorul Consiliu, din luna octombrie.

"Deci, o noua amanare", a adaugat Ponta.

Intrebat daca are semnale ca e o mare probabilitate in acest sens, premierul a spus ca aceleasi semnale le are si presedintele.

"Inainte sa scrie scrisorea, stia foarte clar ca acea tara, acele tari care ne mai amana habar n-au nici cine e Fenechiu, nici cine e doamna Haineala (...) In primul rand, nu stie nici presedintele, nu stiu nici eu suta la suta ca miercuri o sa ne amane din nou. Stie si presedintele, asa cum stiu si eu, cum stie si Corlatean, care este tara sau tarile care cer amanare. Stie presedintele, cum stiu si eu ca acea tara sau acele tari pot in extremis sa fie convinse sa nu se opuna, printr-o decizie politica. Intr-adevar, cumva, presedintele, furand startul, a zis daca iese bine, iese bine, bravo; daca iese prost, ia sa zic eu ca e din cauza Guvernului!", a afirmat Ponta.

Marti, premierul Ponta a afirmat ca, in cazul unei decizii negative privind aderarea Romaniei la Schengen in martie, va relua eforturile de integrare pentru octombrie, aratand ca, spre deosebire de presedintele Basescu, el are destui ani in fata pentru rezultate, nu pentru a contabiliza doar esec dupa esec.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri