Pana la primele demersuri de marginalizare, izolare ori abandonare a Romaniei si Ungariei, in ideea constructiei unei alte Europe, a unei Europe noi, de pilda a unui continent al mai „multor viteze”, nu mai pare a fi decat un pas, noteaza editia romaneasca a publicatiei germane Deutsche Welle.

"Scrisoarea celor 4" nu vizeaza doar democratia in Romania. In ciuda alertei internationale iscate de masurile puterii de la Budapesta, in Ungaria statul de drept a continuat luni sa fie supus unei aprige lovituri.

Sambata protestasera la Budapesta mii de persoane, scandand, „Constitutia nu e jucarie”. Manifestatiile impotriva celei de-a patra amendari a Legii Fundamentale, la care, cu majoritatea sa parlamentara zdrobitoare, guvernul premierului Viktor Orban anuntase ca va proceda luni, au fost reluate la inceputul acestei saptamani.

Modificarile operate in textul legii fundamentale restrang, in opinia multor experti europeni, libertatile individuale si capacitatea Curtii Constitutionale de a bloca incalcarile drepturilor cetatenesti. Ele pot fi, ca atare, cotate drept antidemocratice in ciuda adoptarii lor in parlament, cu majoritatea de doua treimi de care dispune formatiunea guvernamentala de dreapta, FIDESZ.

Tactica aplicata de Orban si regimul sau e similara celei utilizate la Bucuresti. Se face uz, din greu, de limbajul dublu si de nationalism gregar, de luari de pozitie duplicitare, prin care una se spune in strainatate, alta se face acasa, precum si de atacuri imunde la adresa celor ce indraznesc sa critice superbia puterii.

Citeste mai multe despre acest subiect pe dw.de.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ungaria menţine deocamdată restricţiile de călătorie pentru România şi Ucraina
Setari Cookie-uri