Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 5,25% si a nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
„CA al BNR reafirma ca BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare”, se arata in comunicatul BNR.

Totodata, banca centrala a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Citeste si Conflict de obiective la BNR. Isarescu: Nu vrei sa omori economia, dar trebuie sa mentii preturile stabile

Banca centrala a Ungariei a decis in urma cu doua zile sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 5,25% la 5%, nou minim istoric, astfel ca Romania are in prezent cea mai mare dobanda cheie dintre statele membre ale Uniunii Europene, noteaza Mediafax.

Pe de alta parte, Romania avea in februarie si cea mai inalta rata a inflatiei din Uniunea Europeana, de 4,8% (IAPC) si 5,65% (IPC, publicat de INS) februarie la februarie.

BNR a aplicat ultima reducere de dobanda in urma cu un an (martie 2012), de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.

Mentinerea dobanzii a fost anticipata de piata si anuntata, implicit, chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Seful bancii centrale afirma recent ca scaderea dobanzilor se va relua doar dupa ce se confirma revenirea inflatiei in intervalul tintit, estimata pentru a doua parte a anului.

Cu doar o zi inainte de sedinta de politica monetara, miercuri, Isarescu a declarat ca, desi economie se afla inca in recesiune, se manifesta in continuare anticipatii inflationiste, ceea ce nu permite bancii centrale sa reduca dobanzile. El a vorbit si de nevoia de stabilitate a dobanzilor, aratand ca o banca centrala nu se poate "juca", sa reduca dobanda si la putin timp ca aplice o crestere.

Banca centrala are pentru acest an o tinta de inflatie de 2,5%, plus/minus un punct procentual, iar cea mai recenta prognoza a BNR indica pentru finalul anului un nivel de 3,5%.

Analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici releva reluarea dezinflatiei, dupa accelerarea temporara a cresterii preturilor de consum in luna ianuarie 2013, precum si o relativa ameliorare a activitatii economice, sustinuta de evolutia favorabila a exporturilor nete, se arata intr-un comunicat transmis de BNR dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara.

Rata anuala a inflatiei a coborat la nivelul de 5,65% in luna februarie 2013 de la 5,97% in luna precedenta, mentinandu-se insa in continuare in afara intervalului de variatie din jurul tintei si deasupra nivelului de 4,95% inregistrat in decembrie 2012. Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustata a fost in luna februarie de 3,1%, marginal sub nivelul de 3,2% inregistrat in luna precedenta. Rata CORE2 este calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor tutunului si a bauturilor alcoolice.

Dinamica produsului intern brut s-a plasat in teritoriu pozitiv in ultimul trimestru al anului trecut, iar adancirea deficitului de cerere agregata s-a temperat. Indicatorii monetari releva in continuare o dinamica anuala reala negativa a imprumuturilor acordate sectorului privat, similara evolutiilor creditului din zona euro si din majoritatea tarilor din regiune.

Politica monetara si-a pastrat caracterul prudent in vederea ancorarii ferme a anticipatiilor privind inflatia, pe fondul puseului inflationist tranzitoriu si al unei volatilitati sporite a fluxurilor de capital in conditiile retensionarii zonei euro, cu impact advers asupra apetitului pentru risc al investitorilor.

Pe masura calmarii situatiei politice si financiare interne, BNR a calibrat atent instrumentele de politica monetara, inclusiv prin modificarea manierei de gestionare a lichiditatii din ferma in adecvata, ceea ce a determinat ameliorarea conditiilor lichiditatii de pe piata monetara si implicit reducerea semnificativa a nivelului ratelor dobanzilor interbancare.

Apropierea nivelului ratelor dobanzilor interbancare de cel al dobanzii de politica monetara intareste transmisia semnalului acesteia din urma, tendinta reflectata pozitiv pe piata creditului in moneda nationala, prin reducerea treptata a costurilor finantarilor pentru economia reala si sectorul guvernamental.

Evaluarile actuale ale BNR reconfirma perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei pe o tendinta descendenta, dar in afara intervalului de variatie in perioada urmatoarelor luni, contributia dezinflationista principala avand-o persistenta deficitului de cerere agregata. Ulterior, rata anuala a inflatiei este prognozata a atinge limita superioara a intervalului asociat tintei la finele lui 2013.

In aceste conditii, pentru ancorarea eficace a asteptarilor privind inflatia, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Conduita politicii monetare vizeaza asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu in conditii de stabilitate financiara si ale atenuarii impactului nefavorabil exercitat de factori externi si interni asupra redresarii economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri