“Am auzit de lavanda prima data de la un cunoscut de la fabrica Fares Orastie. Primul pas in aceasta afacere l-am facut in anul 2009. La inceput am avut multe probleme. Era o cultura despre care nu stiam multe lucruri, dar pe parcurs din practica si din studiu le-am depasit. Dupa achizitionarea terenului am cultivat porumb respectiv orzoaica, insa neavand utilaje am constatat ca atat cat investeam atat si scoteam. Astfel am hotarat sa trec la o cultura perena”, povesteste Ioan Iakob pentru wall-street.ro.

Investitia initiala a presupus “cateva sute de euro pentru materialul saditor si cateva mii de euro pentru terenul achizitionat”, explica agricultorul de 53 de ani.

Costurile unui hectar de pamant in zona Ocna Mures variaza intre 2.500 si 3.500 de euro. Pretul unui butas este de 2 lei, in timp ce pentru un hectar sunt necesari 18.000-20.000 de butasi de lavanda.

La inceput Ioan Iakob a cultivat un hectar (impreuna cu pepiniera), iar acum detine doua hectare de teren cultivate cu lavanda situate la marginea orasului Ocna Mures, la intrare in comuna Noslac.

Investitia initiala poate fi amortizata in 2-3 ani in functie de cum este valorificata productia.

“In primul rand cultura lavandei prezinta avantaje economice si cel mai important lucru avem piata de desfacere, fiind o planta medicinala cultivata ecologic. La inceput costurile sunt ridicate, dar avand in vedere ca este o planta perena cautata pe piata in scurt timp se recupereaza cheltuielile”, spune Iakob.

Citeste si:

Printre clientii sai se numara producatori de ceaiuri si medicamente, magazine de produse naturiste, dar si persoane fizice care doresc sa cultive lavanda.

Costurile pentru plantele verzi sunt situate intre 6 si 8 lei, iar pentru cele uscate intre 12 si 15 lei.

Dupa ce anul trecut a avut o productie de 5 tone de lavanda (plante verzi), pentru acest an agricultorul mizeaza pe o recolta mai mare si intentioneaza sa mareasca suprafata cultivata la 3-4 hectare.

Cultivarea lavandei este intalnita cu precadere in Europa, in special in Franta si Bulgaria, unde uleiul de lavanda este utilizat in industria cosmetica.

In perioada 2005-2010 Franta a pierdut peste jumatate din plantatiile de lavanda pe fondul temperaturilor in crestere. Planta, care este simbolul regiunii Provence (unde sunt cultivate peste 20.000 de hectare), genereaza afaceri de peste 50 mil. euro si 10.000 de locuri de munca in Franta. In ultimii ani si Bulgaria a devenit un producator important de lavanda.

La nivel mondial, productia anuala de ulei de lavanda este cuprinsa intre 150 si 200 de tone.