Scumpirile la produsele energetice au contribuit semnificativ la majorarea preturilor productiei industriale atat in luna februarie, cat si pe ultimele 12 luni, iar cresterea anuala s-a cifrat la 5,4%, media fiind inferioara scumpirilor de pe piata intarna cu 1,1 puncte procentuale.
In februarie 2013, comparativ cu ianuarie 2013, preturile productiei industriale din Romania au crescut cu 0,3%. Pe piata interna, cat si pe piata externa, preturile productiei industriale au crescut cu 0,3%, potrivit Institutului National de Statistica, informeaza Mediafax.

Fata de ianuarie, preturile productiei industriale au crescut la grupa produselor energetice (+1,6%). Pentru celelalte mari grupe industriale s-au inregistrat scaderi de preturi; cele mai importante fiind cele ale preturilor din industria bunurilor de capital (-0,3%), urmate de cele din industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,2%), industria bunurilor de uz curent (-0,2%) si industria bunurilor intermediare (-0,1%).

In februarie 2013, comparativ cu februarie 2012, preturile productiei industriale au fost mai mari cu 5,4%, cu 1,1 puncte procentuale sub cresterea inregistrata pe piata interna si cu 2,2 puncte procentuale peste evolutia inregistrata pe piata externa.

In ultimele 12 luni, preturile productiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice si la bunurile de uz curent, cu 8,4% si, respectiv, cu 7,9%. Celelalte mari grupe industriale au inregistrat cresteri de pret sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, preturile bunurilor de capital au crescut cu 3,1%, in timp ce bunurile intermediare si cele de folosinta indelungata au fost tranzactionate la un pret mai mare cu 2,8% si respectiv cu 2,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri