Prezent la o dezbatere legata de procesul de regionalizare-descentralizare, primul-ministru a aratat ca regionalizarea va trebui trecuta in viitoarea forma revizuita a Constitutiei, administratia centrala, care in Romania are prea multe atributii, urmand sa cedeze o parte din atributiile sale regiunilor, judetelor sau oraselor.

"Statul roman s-a supercentralizat in ultimii ani, poate din cauza crizei, poate din cauza unei anumite filosofii politice, important este ca in acest moment o guvernare centrala, supercentralizata, nu este o guvernare eficienta, suficient de responsabila si de legitima", a aratat Ponta.

Costuri mai mici?

El a precizat ca un astfel de transfer al unor atributii administrative va conduce la costuri mai mici si la mai multa eficienta, inclusiv in privinta atragerii fondurilor europene.

"Nu ne este ceruta regionalizarea de catre Comisia Europeana sau Uniunea Europeana, dar este salutata aceasta idee. Este o idee salutata de partenrii nostri europeni dintr-un motiv foarte simplu, capacitatea noastra institutionala de absorbtie a fondurilor europene", a declarat premierul, care a adaugat ca autoritatile locale au fost cele mai performante in atragerea acestor fonduri.

Obiectiv: putere financiara mai mare pentru autoritatile locale

Ponta a sustinut ca organizarea in regiuni va asigura o mai mare putere financiara autoritatilor locale, care traverseaza acum o perioada de slabiciune financiara si trebuie sa apeleze la sprijinul financiar al Guvernului.

"In acest zile, ideea de credit bancar este o idee inrobitoare, este o idee dificila care sporeste costurile, care practic stopeaza de foarte multe ori derularea procedurilor pentru absorbtia fondurilor europene", a afirmat premierul.

El a subliniat ca acum este momentul realizarii acestei regionalizari, deoarece este o stabilitate politica importanta, exista inca o criza economica si financiara departe de a fi rezolvata la nivel european si la nivelul Romaniei, dar si pentru stimulentul important al fondurilor europene si starea de asteptare din partea populatiei.