Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a reconfirmat recent intentia guvernului de a reduce, daca evolutia economica va permite, nivelul contributiilor sociale cu 5 puncte procentuale si a TVA de la 24% la 19%, astfel ca, pe baza analizelor din acest an, incepand cu 1 ianuarie 2014 sa poata fi implementata una dintre cele doua masuri.

Insa, Liviu Dragnea a fost intrebat, intr-o conferinta de presa la Bistrita, cand va fi redusa valoarea TVA si a contributiilor sociale, masuri prevazute in programul de guvernare al USL, iar raspunsul contrazice sperantele ministrului de Finante.

"Este o discutie despre reducerea TVA la produsele de baza in a doua parte a anului. Daca va referiti la TVA in general, nu cred ca ne putem permite anul acesta sa reducem TVA. Nu s-a discutat in Guvern si nici nu cred ca se va putea anul acesta. Suntem intr-o situatie destul de buna, in care Romania este stabilizata. A aparut o crestere economica importanta in context european general, o pozitivare a balantei comerciale, ceea ce este foarte bine si ar fi pacat ca acum sa luam niste masuri care sa dezechilibreze situatia aceasta, care este foarte buna din toate punctele de vedere. Deci nu cred ca anul acesta putem sa ne permitem sa reducem TVA", a declarat Dragnea, conform Mediafax.

Referitor la contributiile sociale, vicepremierul a spus ca nici acestea nu vor fi reduse.

Citeste si:

"Orice reducere a veniturilor dintr-o anumita sursa trebuie completata cu o crestere din alta sursa. Nu am reusit sa schimbam aceste reguli aritmetice, dar daca va creste nivelul de colectare a veniturilor la bugetul de stat, daca vor aparea semne serioase de alte surse de venituri, discutia nu e blocata. La ce avem acum pe masa, in Romania, nu putem discuta, cred, anul acesta de asa ceva. Daca, Doamne ajuta, vor aparea semne foarte bune, discutia este deschisa”, a afirmat Dragnea.

Programul de guvernare al Guvernului Ponta prevedea, printre obiectivele stabilite pana in 2016, reducerea TVA la 19%, cota progresiva 8-12-16%, reducerea CAS cu 5 puncte si TVA de 9% la alimente.

Liviu Dragnea s-a aflat, joi, la Bistrita, pentru a semna doua contracte cu finantare europeana derulate prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Unul vizeaza reabilitarea Casei Argintarului si crearea Centrului German din Bistrita si este in valoare cu 2,4 milioane de lei, iar celalalt vizeaza reabilitarea Centrului Comunitar pentru Tineret Bistrita, in valoare de 2,56 milioane de lei.

Citeste si analiza wall-street.ro Scaderea CAS vs. TVA mai mica: ce este mai bine pentru economie.