Guvernul va crea o noua companie care se va ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana, operatiune deja planificata intr-un document in care este mentionat ca proiectul poate genera venituri si incasari bugetare de mai multe miliarde dolari, poate relansa industria miniera si crea locuri de munca, scrie Mediafax.
Noua companie, care va fi denumita "Minvest Rosia Montana", va prelua de la Minvest Deva pachetul de 19,3% din actiuni detinut la societatea Rosia Montana Gold Corporation, va avea ca obiect principal de activitate servicii anexe pentru "extractia mineralelor" si va functiona doar in subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova (PSD).

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, in spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Proiectul este blocat de mai multi ani din cauza disputelor legate de protectia mediului.

Presedintele Traian Basescu a insistat in repetate randuri pentru inceperea proiectului, cu argumentul veniturilor care pot fi incasate la buget si al locurilor de munca nou create.

Planul pregatit de Guvern presupune reorganizarea Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva prin divizare partiala, in scopul separarii activitatii de gestionare a pachetului minoritar de actiuni detinut de aceasta la Rosia Montana Gold Corporation de restul activitatilor companiei.

Operatiunea va fi derulata intr-un ritm alert, cu obtinerea tuturor avizelor din partea ministerelor implicate pana cel tarziu la jumatatea lunii mai, iar toate procedurile pentru functionarea noii companii vor fi incheiate in aproximativ doua luni de la momentul deciziei in Guvern.

Pentru reorganizarea prin divizare partiala a Minvest se va decide ca "nu este necesar" sa fie respectate o serie de conditii impuse in prezent de Legea 31/1990 a societatilor comerciale, precum redactarea unui raport detaliat in care sa fie precizat fundamentul juridic si economic al operatiunii, informarea Adunarii Generale de catre administratorii societatii divizate asupra oricarei modificari substantiale a activelor si pasivelor, examinarea de catre unul sau mai multi experti desemnati de catre judecatorul-delegat a proiectului de divizare si punerea la dispozitie de catre conducerea societatii divizate, cu cel putin o luna inainte de data Adunarii Generale care urmeaza sa se pronunte asupra proiectului de divizare, a situatiilor financiare.

Infiintare noii companii va fi argumentata de Guvern prin faptul ca realizarea proiectului de exploatare a minereului aurifer din zona Rosia Montana poate genera venituri din exploatare si contributii directe la bugetul de stat estimate la mai multe miliarde dolari, poate avea o contributie majora la relansarea industriei miniere din Romania si la crearea unui numar semnificativ de locuri de munca intr-o zona puternic afectata de somaj.

Vor fi argumentate si interesul statului de a avea un control corporativ direct asupra societatii Rosia Montana Gold Corporation, potentialul financiar ridicat al proiectului, care justifica un transfer al beneficiilor aferente cotei de 19,3% direct catre bugetul de stat, precum si faptul ca statul roman trebuie sa isi asigure maximizarea beneficiilor economice si incasarilor bugetare din proiectul Rosia Montana independent de evolutia viitoare a Minvest.

Ambasadorul Canadei in Romania, Philippe Beaulne, declara, in martie, referindu-se la proiectul de la Rosia Montana, ca in orice proiect minier este important ca decizia sa fie luata de autoritati intr-un timp util.

In urma cu un an, premierul Ponta declara ca decizia care va fi luata de Guvern in proiectul Rosia Montana presupune indeplinirea in prealabil a trei conditii, respectiv existenta unor garantii privind protectia mediului, realizarea unei renegocieri privind participatia statului roman si decuplarea totala a proiectului de lobby-ul si interesul politic.

Tot atunci, Ponta l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu de faptul ca, desi ocupa prima pozitie a tarii, face lobby in favoarea unei companii private in proiectul Rosia Montana si a aratat ca un proiect de asemenea anvergura nu trebuie realizat prin lobby politic.
Ulterior, premierul Ponta a declarat ca Guvernul vrea sa amane pana dupa alegerile parlamentare deciziile privind gazele de sist si proiectul Rosia Montana.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat in urma cu trei saptamani ca proiectul de la Rosia Montana este in evaluare la ministerele cu atributii in acest domeniu, decizia urmand sa fie luata de Guvern.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri