Firmele mici si mijlocii pot beneficia, prin programul Mihail Kogalniceanu, de linii de credit in valoare maxima de 400.000 lei/an, cu dobanda total subventionata si/sau garantate acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Linia de credit cu dobanda subventionata si/sau, dupa caz, cu garantie de stat este de maximum un an, iar perioada de rambursare este stabilita de institutia de credit care a acordat creditul.

Bugetul alocat programului pentru acest an este de 16,115 milioane de lei, bani gestionati de catre Ministerul Economiei, pentru acordarea de alocatii financiare nerambursabile IMM-urilor sub forma de plata integrala a dobanzii aferente creditelor contractate.
Programul a fost lansat la 15 aprilie, iar plafonul a fost epuizat in doua saptamani.

"Ce inseamna acest lucru? In primul rand, inseamna ca IMM-urile incep sa-si reincapete increderea in a-si dezvolta afacerile. Cred ca un ritm mai rapid de consumare a fondurilor nu a existat pe un proiect concret", a afirmat Grapini intr-o conferinta de presa organizata la BNR.

Ea a mentionat ca a solicitat Ministerului de Finante printr-un memorandum sa supliementeze fondurile pentru acest program, estimand un necesar de inca 39 milioane de lei. Solicitarea urmeaza sa fie analizata si posibil solutionata la rectificarea bugetara din luna iunie.

In cadrul programului sunt implicate Alpha Bank, Banca Comerciala Carpatica, Banca Transilvania, Bancpost, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Garanti Bank, OTP Bank Romania, Pro Credit Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Comerciala Romana, Piraeus Bank si Libra Internet Bank.